V únoru proběhne již čtvrtý ročník úspěšné kampaně na podporu mužského zdraví - Suchej únor. „Suchej únor je tu proto, abychom si na jeden měsíc dali od alkoholu odstup. Jsem rád, že je stále více mužů, kteří se zapojují do této akce.“ říká Martin Jára z Ligy otevřených mužů (LOM), která kampaň organizuje. Průměrný český muž totiž vypije za rok 18,6 litru čistého lihu a závislost na alkoholu mu hrozí 3x více než české ženě.


Přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN Prof. Michal Miovský k této problematice říká: „Alkohol a jeho nadměrná konzumace patří k jednomu z největších rizik ohrožujících kvalitu života dnešních mužů. A 23 % českých mužů hrozí závislost díky nadměrné konzumaci alkoholu.“

„Suchej únor je skvělá příležitost, jak zviditelnit téma nebezpečí závislosti na alkoholu, dostat jej do veřejné diskuse a upozornit na tento problém. Samozřejmě sám o sobě mnoho nezmění, ale vede k reflexi, dává k ní šanci. Jeden měsíc je nic, tak je dobré si to „nic“ bez alkoholu zkusit,“ doplňuje Michal Miovský.

„Zúčastnit se nic nestojí. Potřeba je jenom dostatek odhodlání přijmout tuto u nás neobvyklou výzvu,“ dodává Martin Jára, LOM.

Suchej únor je součástí preventivního programu Alkohol pod kontrolou, který LOM v roce 2016 realizuje ve spolupráci s Klinikou adiktologie 1. LF UK a VFN. Cílem programu je motivovat muže v ČR k zodpovědnějšímu přístupu k pití alkoholu.

7 důvodů proč se připojit:

- Pročistíš si tělo i mysl. Posílíš vůli.

- Podíváš se na svůj vztah s alkoholem z odstupu a můžeš ho přehodnotit.

- Ušetříš čas, který bys strávil v hospodě a můžeš jít běhat nebo plavat.

- Ušetříš peníze, které můžeš dát na dobrou věc.

- Dáš pozitivní příklad mužům kolem sebe.

- Potěšíš lidi, kterým na tobě záleží.

- Můžeš celý měsíc hledat cesty, jak o sebe pečovat.

s
Autor: LOM

Jak omezit pití?

Podle současných zdrojů se před samotným zahájením kontrolovaného pití doporučuje 30 dní abstinence.

Jak dál postupovat?

Nahradit pochoutku jinou…
chutě – řada jedinců pije mj. proto, že jim alkohol prostě chutná – tudíž je důležité myslet na dostatečný příjem tekutin a zohlednit jejich chutě. Někteří jedinci preferují hořkou chuť – zde nahrazujeme např. tonikem, dále sladké chutě – vhodné jsou ovocné šťávy a čerstvé džusy, ovocné a bylinkové čaje, či minerální vody.

Sociální kontakt
aktivity – pití alkoholu má v životě jedince význam také symbolický, v rámci celkového životního stylu.
Je velmi těžké z něj něco vzít a ničím to nenahradit.
Proto je užitečné si najít jinou aktivitu, která se místo sezení s přáteli v hospodě či návštěvě nočních podniků dá provozovat. Ideálně na stejné úrovni z pohledu zachování sociálního kontaktu, ale ev. s jinou skupinou lidí, například sport, nebo nějakého koníčka.