Toto šokující oznámení dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Závěry se opírají o výzkum, jehož se účastnilo 37 000 mužů.

Experti WHO nově zařadili maso na hlavní seznam rakovinotvorných látek – a to rovnou na nejvyšší stupnici s číslem 5. Na stejné úrovni se nachází rovněž alkohol, cigarety či azbest a arzen!

Podle zprávy může rakovinu způsobit i červené maso jako např. hovězí, vepřové nebo skopové – včetně mletého, kvůli  nedostatku prokazatelných důkazů je maso zatím jen na seznamu „lehčích“ karcinogenů. 

Riziko rakoviny pro milovníky masa? O 18 % vyšší

A co při konzumaci zpracovaného a červeného masa hrozí? Zejména karcinom tlustého střeva, který by změna jídelníčku a zároveň i životního stylu snížila až o polovinu! A jednoznačná je i řeč čísel: Pokud jste průměrně zdravý člověk, riziko rakoviny je u vás statisticky v poměru 5:100.

Stačí ale, abyste si denně dopřáli pouhých 50 gramů zpracovaného či červeného masa a poměr se už zvýší o 18 %. Závěr odborníků je proto jasný – rozšířit jídelníček o celozrnné výrobky, zeleninu, ryby a ovoce.

Na vině je podle expertů WHO pravděpodobně látka »hem«, díky níž má maso červenou barvu. Jenže… Ta samá látka zároveň poškozuje střevní stěny. Už před čtyřmi lety odborníci doporučili, aby týdenní dávka zpracovaného a červeného masa nepřekročila 500 gramů (70 g denně).