Vstup na půdu i vikýře, okna a zasklené plochy v době nepřítomnosti vždy pečlivě uzavřete. Všechny vstupní dveře (přední, zadní, boční, veranda, terasa)
by měly být bytelné. Sklep vždy zamykejte. Zkontrolujte díry v plotě, pevná vrátka opatřete kvalitním zámkem. Garáž či kolna by měly být vždy uzamknuté, zabezpečte také dveře uvnitř domu – z chodby, půdy nebo sklepa do obytné části domu či mezi jednotlivými patry. Jízdní kola, motocykly či kočárky je
dobré ukotvit navíc ještě k podlaze či stěně. Drobné cennosti uschovejte do trezoru. Nechlubte se dovolenou a nainstalujte si (i falešný) kamerový systém nebo alarm.

10 kroků k zabezpečení domu nebo bytu:

1) Vstup na půdu i vikýře v době nepřítomnosti vždy pečlivě uzavřete. Světlíky
zabezpečte mříží a bytelným zámkem bezpečnostní třídy 3 a vyšší.

2) Okna a zasklené plochy vždy zavírejte a nenechávejte v dosahu domu žádný
žebřík. Používejte závěsy a žaluzie, případně bezpečnostní fólii či mříž. Zvláštní
pozornost věnujte balkonu.

3) Všechny vstupní dveře (přední, zadní, boční, veranda, terasa) by měly být bytelné, v pevných zárubních a opatřené zámkovou vložkou nejlépe 4. bezpečnostní třídy.

4) Sklep vždy zamykejte. Pokud v něm skladujete cennější vybavení, zatemněte okna.

5) Zkontrolujte díry v plotě, pevná vrátka opatřete kvalitním zámkem alespoň 2. bezpečnostní třídy, ideálně přidejte také visací zámek s pevnou petlicí jako znamení, že dům je dobře chráněn.

6) Garáž a kůlna musí být vždy uzamknuté, odemykejte pouze tehdy, když je
používáte. Také zde zatemněte okna.

7) Zabezpečte také dveře uvnitř domu – z chodby, půdy nebo sklepa do obytné části domu či mezi jednotlivými patry. Použijte zámek bezpečnostní třídy 3 a vyšší.

8) Jízdní kola, motocykly, kočárky, zahradní techniku, nábytek, gril apod. ukotvěte ještě k podlaze či stěně. Drobné cennosti schovejte do trezoru.

9) Myslete na detaily – kvalitní visací zámek vám nepomůže, pokud bude petlice snadno demontovatelná, bytelná zámková vložka vás neochrání, bude-li v chatrných dveřích.

10) Nechlubte se dovolenou na sociálních sítích nebo v širším sousedství. Nainstalujte si (i falešný) kamerový systém nebo alarm nebo použijte cedulku hlásající, že je objekt sledován. Požádejte souseda o kontrolu domu během vaší nepřítomnosti.