„Krátké ruce“ při čtení, neostré vidění, slzení, únava očí a s nimi spojená bolest hlavy, těmito příznaky se tyto oční vady projevují.

Krátkozrakost (myopie)

Při této vadě pacient vidí špatně na dálku, ale dobře na blízko. Oko je fyziologicky příliš dlouhé. Ostrý obraz se vytváří před sítnicí a na sítnici vzniká obraz neostrý. S touto vadou můžete minout kolegu, aniž jej poznáte. Dobrý zrak při této vadě zajistí minusové dioptrie – tzv. rozptylky. Díky nim budou světelné paprsky dopadat přímo na sítnici, kde se utvoří ostrý obraz.

Dalekozrakost (hypermetropie)

Při dalekozrakosti nezaostříte na předměty v relativní blízkosti, ale nekvalitní je i vidění na dálku. V tomto případě je oko fyziologicky příliš krátké. Ostrý obraz se vytváří za sítnicí a na sítnici vzniká obraz neostrý. Zejména činnosti typu psaní a čtení pak provází únava či bolest očí a s tím i hlavy. Při dalekozrakosti jsou řešením plusové dioptrie – tzv. spojky.

Autor: Shutterstock

Astigmatismus 

Astigmatismus často doprovází obě již zmíněné vady. Oko při něm není ani „krátké“, ani „dlouhé“, ale „šišaté“. Nepřesné zaostření obrazu na sítnici způsobuje nepravidelné zakřivení rohovkového nebo čočkového systému oka. Řešením jsou tzv. tórické čočky, jejichž tvar vyrovnává nepravidelnosti zakřivení rohovky.

Presbyopie (vetchozrakost)

Vetchozrakost není oční vada v pravém slova smyslu, způsobuje ji věkem daná postupná ztráta pružnosti oční čočky, která již není schopna zaostřovat. První příznaky lze pozorovat již po čtyřicítce! Vetchozraký člověk pociťuje únavu očí, bolest hlavy při činnostech „na blízko“. Nejvyužívanější pomůckou pro korekci jsou brýlové čočky – jednoohniskové, degresivní, bifokální či multifokální – ty upraví vidění na dálku, na blízko i na střední vzdálenost.

POMŮŽE LASER?

Zbavit vás nutnosti nosit brýle či kontaktní čočky může laserová oční operace. Zákrok není náročný, ale není vhodný pro každého. Rozhoduje např. věk pacienta – oční vada musí být již ustálená. Z toho důvodu se k operaci přistupuje jen výjimečně u dětských pacientů. U lidí starších 40 let zase hrozí nástup vetchozrakosti daný věkem. Po případné laserové operaci by se tak např. mohlo stát, že pacient jen brýle do dálky vymění za brýle na čtení. Vhodnost zákroku, který je dnes hojně využívaný, v konkrétním případě samozřejmě posoudí odborník.