Jak ukázal velký test, který přinesl deník Blesk, testované majonézy jsou vyrobené z kvalitního řepkového oleje, ale musíme je jíst kvůli jejich tučnosti střídmě. Jenže není tuk jako tuk a ačkoli se Češi zajímají o výživu stále více, mnoho z nich pořád neví, jaké prospěšné tuky ta která potravina obsahuje. A dokonce věří mýtům, které o tucích kolují.

1. Živočišné tuky jsou nezdravé

,,Není to tak jednoduché. „Z hlediska obsahu cholesterolu jsou na tom sice živočišné tuky hůř, protože rostlinné tuky neobsahují žádný, na druhou stranu se ale v současné době jeho obsah nepovažuje za tak velké riziko. Daleko vyšší riziko je složení mastných kyselin,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy. Tuky bychom si měli vybírat právě podle složení mastných kyselin.

2. Margaríny obsahují trans mastné kyseliny

„Z hlediska výživy prospívají margaríny zdraví víc než máslo, protože obsahují nenasycené esenciální mastné kyseliny,“ uvádí Jana Dostálová. Za války se sice margaríny používaly jako levné náhražky, ale nyní se k jejich výrobě používají kvalitní rostlinné tuky.

3. Řepkový olej je vhodný jen na bionaftu

 Řepka je ceněná právě pro kvalitní olej, který obsahuje velké množství esenciálních mastných kyselin a naopak zanedbatelné množství nežádoucích mastných kyselin. Ve srovnání se složením ostatních rostlinných olejů, jako je slunečnicový, olivový nebo rybí tuk, je podle výživových odborníků jednoznačným vítězem.

 4. Kokosový tuk je zdravý

Tento novodobý mýtus zapříčinil, že se kokosový tuk prodává i v prodejnách zdravé výživy. Jenže na rozdíl od jiných rostlinných olejů a tuků má velmi vysoký podíl nežádoucích mastných kyselin.

5. Když chci hubnout, nesmím jíst žádné tuky

Tohle tvrzení je nejen hodně rozšířené, ale i velmi nebezpečné. „Když někdo vyloučí z výživy tuky, tak si může přivodit nedostatek esenciálních mastných kyselin i vitaminů rozpustných v tucích, které se pak nemají v čem rozpouštět,“ vysvětluje Dostálová. To může například vést k nedostatku vitaminu D, což způsobuje křivici, nebo vitaminu A, který má vliv na naše vidění. „Denní příjem tuků se musí pohybovat okolo doporučeného množství a rozhodně nesmí klesnout pod 20 % (pod 45 g) z celkového denního energetického příjmu. Záleží ale na tom, jaké tuky jíme,“ dodává Jana Dostálová.

Co jsou mastné kyseliny?

Mastné kyseliny se vyskytují v přírodních tucích a olejích a rozdělují se na nasycené a nenasycené, z nichž některé jsou esenciální, tedy pro organismus nezbytné. Zvláštní skupinou jsou trans- -nenasycené mastné kyseliny.

Vysoký příjem nasycených a především trans-nenasycených mastných kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi a tím i k riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Nenasycené mastné kyseliny esenciální mají dobrý vliv na náš organismus a pro tělo jsou nepostradatelné. Pokud jich máme nedostatek, mohou být příčinou ekzémů, otoků kotníků, praskání kůže, suchých vlasů a dokonce i nadváhy.

Fotogalerie
6 fotografií