Povinné označení CZ je používáno i pro maso, které bylo u nás pouze zabaleno, i když původ má v zahraničí, jak potvrzuje agrární expert Petr Havel. „Pokud je totiž maso ze zahraničí dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje.

Pokud zákazník vybírá hovězí nebo vepřové maso a chce mít jistotu, že opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky s označením CZ 15 a CZ 333. Jak potvrzuje Jaroslav Janoušek, zástupce největšího zpracovatele českého masa z Plané nad Lužnicí, v případě takto značeného masa má zákazník jistotu, že ani na chvíli neopustilo Českou republiku.

2139622:gallery:true:true

„V případě vepřového masa přes osmdesát procent pochází přímo z českých farem. Můžeme tak

garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbylých dvacet procent bereme od českých

zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané nad Lužnicí. „Hovězí bereme ze čtvrtiny z vlastního chovu a zbylých pětasedmdesát procent odebíráme od českých farem,“ dodává Janoušek.

Popiska: Značky CZ 15 a CZ 333 slouží pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení.