Alergie si nevybírá, ale vy si vybrat můžete

Mnoho alergiků od svých lékařů často slýchá, že by se měli zbavit všech koberců. Pravdou je, že roztoči přebývají v kobercích tkaných z vlny či umělých vláken. Existuje však řešení, o kterém mnoho lidí nemá ani potuchy – vinylové koberce. 

V březnu proběhl v Praze průzkum mezi lidmi, kteří trpí alergií na roztoče nebo jsou polyvalentními alergiky. Výsledek byl jasný, málokdo vinylové koberce znal a přitom by si je bez váhání pořídil. *

„ Na začátku letošního roku jsme se zeptali 70 alergiků, zda doma mají tkané koberce. Většina odpověděla, že se jich museli ze zdravotních důvodů vzdát, ačkoli je to mrzí,“ řekla nám Tereza Kučerová, majitelka obchodu Selbrekka, která do České republiky vinylové koberce dováží.

Krásné a praktické

Vinylové koberce jsou v západní Evropě populární více jak 20 let. U nás jsou však absolutní novinkou. Tyto koberce jsou tkané z vinylu, takže jsou ideální pro všechny alergiky. Nemusí se příliš udržovat, stačí je občas vysát či vyklepat a  omýt mýdlovou vodou. Ocení je proto také rodiče malých dětí či majitelé psích mazlíčků.

Vinylové koberce na první pohled od tkaných vůbec nerozeznáte. Mají zářivé barvy a krásné vzory. Výhodou je, že pokud vás omrzí jejich design, tak je stačí jednoduše otočit – jejich vzor je totiž reverzibilní. Díky materiálu, ze kterého jsou tkány, jsou téměř nezničitelné, takže vaši domácnost budou zdobit mnoho let.