Rekord: 37 výměn za den

Adéla za swapem vyjíždí i do Prahy, kde má dokonce svůj rekord! „Za poslední 3 měsíce swapuji tak třikrát do měsíce v jednom městě. Zatím je můj rekord 37 swapů za 24 hodin. Probíhalo to tak, že jsem si většinu setkání domluvila v centru na jednom místě cca 10 min po sobě a další zbytek poblíž a se všemi lidmi jsem vždy v kontaktu. Ráno přijedu do města a večer odjíždím,“ popisuje Adéla, která za svými úlovky vyjíždí autobusem s kufrem, který také získala díky swapu.

Kolik se díky výměně, která je v současnosti velkým hitem, dá uspořit? Jedná se o tisícovky! „Ušetřit se dá vážně hodně. Pokud swapujete v takové míře jako já, tak odhaduji plus mínus 2000 Kč za dva měsíce. Já například od nového roku nemusela kupovat žádnou drogerii. Dá se říci, že s přítelem do domácnosti kupujeme jen běžné potraviny a pití,“ vysvětluje Adéla. Radost jí udělal i získaný soda stream, parní hrnec nebo Ikea police, která se už nevyrábí.

Kromě úspory peněz swap Adélu zaujal i z jiných důvodů. „Je to šetření materiálem. Konkrétní věc, která se někomu nehodí, najde využití v jiné domácnosti. Navíc mi swap dovolil poznat různé lidské povahy, přístupy k životu a odhalil mi i leccos o mě samotné,“ usmívá se mladá žena.

Nechybí adrenalin!

A nevýhody tohoto koníčku a v případě Adély i velké vášně? „Je to koníček náročný časově a jednoduché vždy není ani to virtuální domlouvání se s ostatními na čase a na místě srazu,“ vysvětluje Adéla, která při swapování občas zažije i pořádný adrenalin. „Měla jsem poslední sraz v metru na Florenci.  Jelikož jsem na paní čekala dole v metru a viděla revizory, koukla jsem na lístek a lístek byl propadlý! Rychle jsem vyjela eskalátory a koupila si nový. Paní na mě nakonec dole v metru skutečně počkala, výměna proběhla a vše se naštěstí obešlo bez pokuty!“ dodává Adéla.

Swaperka Naďa: Aktovku pro prvňáka jsem získala za slivovici

Fanynkou výměny i sdílení je také Naďa (37) z Prahy. Ke swapu se dostala přirozenou cestou, už jako malá nosívala věci z druhé ruky, které se k její mámě dostaly od kamarádek, co už měly děti větší. „Vzpomínám, že jsme na oplátku tenkrát dávali zrnkovou kávu nebo bonboniéru. A dnes je to vlastně stejné, jen můžete získat věc, kterou potřebujete, od někoho cizího, s kým byste se jinak nepotkali,“ vysvětluje Naďa.

Mladá žena je ve swapovací skupině na Facebooku a chodí i na speciální swapovací akce. Před takovou akcí vždycky vytřídí skříň sobě i synovi a přidá pár nevhodných dárků. „Sehnala jsem tímhle způsobem například aktovku do školy pro syna, vyměnila jsem ji za láhev slivovice, kterou jsem dostala od tchána. Jenže já nepiju, takže mně byla k ničemu,“ usmívá se Naďa. Nejraději ale swapuje květiny, k tomu slouží takzvané rostlinné štafety a také je mnoho skupin na facebooku. „Když se mi květiny doma rozmnoží, tak je nabídnu a výměnou dostanu nějakou, kterou ještě nemám, a to mě baví.“

Jak swap funguje?

Výměna nebo i sdílení zboží je nejšetrnější a nejúčinnější způsob získávání věcí, při kterém lidé šetří zdroje, a nejen ty vlastní. Často nejde o výměnu kus za kus, ale i o sdílení přebytků. Nabízejí se i věci bez požadavku něco konkrétního dostat.  Na Facebooku funguje několik skupin, které se swapem zabývají.

VIDEO: Poznáte pachatele únosu za bílého dne v Praze?