Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Uvařte si retro! Podívejte se, co frčelo před 30 lety! Jak vypadaly receptury?

/
  • Retro gastronomie
    28. dubna 2019 ● 08:00

    Rádi občas vzpomínáte? Vyzkoušejte návrat do minulosti v podobě pokrmů, které frčely před třiceti lety. Originální receptury pocházejí z Vysoké školy hotelové v Praze (VŠH), kde se 15. května uskuteční kulinářská akce pro širokou veřenost nazvaná „Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce“. 

  • 1.

    Míša řezy


    Potřebujete na těsto: 6 vajec, 50 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 5 g prášku do pečiva, 80 g kakaa, 120 g cukru krystal. Na krém: 250 g másla, 40 cl hnědého rumu, 500 g tvarohu, 150 g cukru.  Na polevu: 100 g másla, 50 cl mléka, 120 g čokolády na vaření.

     

    Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné těsto. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

     

    Upečený plát necháme vychladnout a potřeme jej krémem. Ten vytvoříme tak, že tvaroh vyšleháme s máslem, cukrem a rumem do hladké hmoty.

     

    Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, do něj nalámeme čokoládu a mícháme, než vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Polevou potřeme povrch těsta. Necháme ztuhnout v lednici.

    Retro gastronomie
    Autor: Profimedia.cz VŠH

  • 2.

    Šunkový závitek v aspiku


    Potřebujete na nálev: 0,9 l vody, 0,1 l octa, 15 g soli, 15 g cukru, 1 cibuli, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 100 g čiré želatiny. Další přísady: bramborový salát, šunka, okurky, paprika, vařená vejce.

     

    Postup: Uděláme sladko-kyselý nálev (svaříme všechny suroviny, kromě želatiny). Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na obalu použité želatiny (příprava se může lišit v teplotách).

     

    Jednotlivé plátky šunky pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Ty pak rovnáme do pekáčku, který jsme předem naplnili tenkou vrstvou ochucené želatiny. Závitky ozdobíme vejcem a zeleninou. Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice. Pak krájíme na jednotlivé porce.

    Retro gastronomie
    Autor: Profimedia.cz VŠH

  • 3.

    Dršťková polévka


    Potřebujete:  0,5 kg hovězích drštěk, 100 g sádla, 5 dkg hladké mouky, 1 litr hovězího vývaru, 1 cibuli, 50 g mleté papriky, sůl, česnek, kmín, pepř, majoránku.

     

    Postup: Dršťky pokrájené na proužky vaříme do měkka (vodu během varu dvakrát vyměníme). Na sádle orestujeme cibuli dozlatova, přidáme dva rozmačkané stroužky česneku a mletou papriku, krátce zasmahneme, zalijeme horkým vývarem, přidáme jíšku a provaříme 20 minut. Do polévky vložíme nakrájené dršťky, dochutíme solí a kořením. Krátce ještě povaříme. 

     

    Retro gastronomie
    Autor: Profimedia.cz VŠH

  • 4.

    Kuřecí prso s broskví, šťouchané brambory


    Potřebujete: 4 kuřecí prsa (á 200 g), 4 sterilované broskve, 8 plátků eidamu, sůl, mletý pepř, olej, bílé víno, máslo.

     

    Postup: Kuřecí prsa lehce rozklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, podlijeme vínem, zjemníme máslem a odstavíme ze sporáku. Na maso klademe půlky broskví nakrájené do vějířku, navrch položíme plátky sýra a zapečeme pod grilem nebo prohřejeme pod pokličkou, až se sýr roztaví.

     

    Šťouchané brambory


    Potřebujete: 500g oloupaných brambor, 50 g jarní cibulky, 60g másla, 60 g šunky, sůl, mletý pepř, muškátový květ.

     

    Postup: Oloupané, pokrájené brambory vaříme v osolené vodě doměkka. Přidáme na másle osmaženou cibulku a šunku (drobně nakrájenou), šťouchadlem na brambory promícháme, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového květu.     

     

    Retro gastronomie
    Autor: Profimedia.cz VŠH

    Retro gastronomie
    Autor: Profimedia.cz VŠH

Dnešní horoskopy