Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nestíháte? Velikonoce zachrání nekynutý mazanec i rychlí beránci

/
  • 30. března 2024 ● 08:00

    Pokud se vám do pečení velikonočních dobrot moc nechce, necháváte vše na poslední chvíli, nezoufejte. I když se rozhoupete až dnes, ještě leccos dokážete! Mazanec i beránka krásně stihnete, a navíc můžete i lehce experimentovat. 

  • 1.

    Nekynutý mazanec

    Potřebujete: ✔ 150 g másla ✔ 150 g moučkového cukru ✔ 1 sáček vanilinového cukru ✔ 2 velká vejce ✔ kůru z necelé poloviny citronu ✔ 1 lžíci citronové šťávy ✔ 1 lžíci rumu ✔ 70 g sekaných loupaných mandlí ✔ 500 g hladké mouky ✔ 1 sáček prášku do pečiva ✔ 1 měkký tvaroh ✔ 50 g rozinek ✔ 50 g kandovaného ovoce ✔ 1 lžíci moučkového cukru.

     

    Postup: Šlehačem krátce zpracujte změklé máslo, přisypte cukr a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilinový cukr a ještě minutu pokračujte. Zašlehejte první vejce, a jakmile se spojí s pěnou, přidejte druhé. Přidejte tvaroh a rum, citronovou šťávu i kůru a naposledy krátce zašlehejte, aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapněte troubu na 170 stupňů. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte mandle a vypracujte těsto. Nakonec zapracujte rozinky a kandované ovoce.

     

    Z těsta vytvarujte kouli a zploštěte ji na výšku asi čtyři centimetry. Plech vyložte pečicím papírem a mazanec na něj přeneste. Uprostřed naznačte kříž a vložte do vyhřáté trouby. Pečte dozlatova a hotový pocukrujte.

    Mazanec
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Banánový beránek

    Potřebujete: ✔ 250 g rostlinného tuku ✔ 250 g moučkového cukru ✔ 1 balení vanilkového cukru ✔ 4 vejce ✔ 250 g banánů ✔ 250 g polohrubé mouky ✔ 1 balení prášku do pečiva.

     

    Postup: Tuk utřete s oběma druhy cukru, přidejte žloutky, rozmixované banány a mouku s práškem do pečiva, pak sníh ze 4 bílků. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté formě při 170 °C asi 60 minut.

    Velikonoční beránek
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 3.

    Medový beránek

    Potřebujete: ✔ 1 hrst vlašských ořechů ✔ špetku citronové kůry ✔ 1 polévkovou lžíci hrubé mouky ✔ 1 balení prášku do pečiva ✔ 1 lžičku mleté skořice ✔ 1 polévkovou lžíci rumu ✔ 100 g cukru krupice ✔ 100 g medu ✔ 110 g hladké mouky ✔ 120 g polohrubé mouky ✔ 13 g másla ✔ 2 polévkové lžíce vody ✔ 3 vejce

     

    Postup: Žloutky utřete s cukrem a medem. Přilijte vodu, Přidejte citronovou kůru, koření a rum. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte do žloutkové směsi spolu s moukou a práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky. Těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 50 minut.

     

    Aby se beránek pěkně vyklopil...

     

    ● formu vymažte máslem a vysypte strouhankou

    ● kameninovou formu hodinu před pečením namočte do studené vody

    ● po vytažení formy z trouby ji zabalte do vlhké utěrky

    ● vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se rozlomit. 

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy? Videohub

    Který recept je nejlepší?
    Autor: iStock.com

Dnešní horoskopy