Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na oběd s Bohdalkou, Pilarkou i Dádou: Slavné babičky prozradily rodinné recepty

/
  • recepty slavných
    17. března 2019 ● 11:00

    Snad každý z nás si někdy rád zavzpomíná na dobu, kdy byl malý a trávil čas u prarodičů. A nejraději si vybavujeme dobroty, které nám chystaly naše babičky. Škubánky na sádle, makové buchty, poctivé polévky i omáčky… Zjistili jsme pro vás, co rády vaří dnešní babičky, a ne ledajaké. Slavné české herečky, které jsou v kuchyni jako doma! 

  • 1.

    Kuře na kořenové zelenině Jiřiny Bohdalové (87)

    Kým jiným začít než Jiřinou Bohdalovou? Skvělá herečka, vyhlášená kuchařka a také babička dvou dnes již dospělých vnuků Marka (33) a Vojty (24).  „Kluci rádi baští, já ráda vařím, takže zásadní slávy se v naší rodině neobejdou bez prostřeného stolu. Na mně je ten stůl zaplnit, kluci hravě najdou židle a příbory,“ prozradila na své vnuky herečka. Mladí muži mají rádi od své babičky snad úplně všechno, tedy i skvělé kuře na zelenině.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 4 kuřecí stehna (nebo naporcované kuře) ❖ 1 malou lahev kečupu ❖ 3 stroužky česneku ❖1 cibuli 3 mrkve ❖ 1 petržel ❖ ½ celeru ❖ 2 lžíce cukru krupice❖ 1 rajský protlak ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ bobkový list ❖ provensálské koření ❖ olej.

     

    POSTUP: Kuřecí stehna osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme olejem a dno posypeme na kolečka nakrájenou cibulí, na plátky nakrájenou mrkví, petrželí a celerem. Maso dáme na zeleninu. Potřeme jej prolisovaným česnekem, posypeme cukrem. Přidáme bobkový list a jalovec. Poté kuře pomažeme protlakem, zalijeme kečupem a posypeme provensálským kořením. Nakonec vše zalijeme troškou vody a dáme péct do vyhřáté trouby nejméně na hodinu. Podáváme s vařenými bramborami, haluškami nebo pečivem.

    recepty slavných
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Plněná kuřecí prsa Dagmar Patrasové (62)

    Královna dětských srdcí je dnes babičkou dvou malých vnuků Felixe Antonína (7) a Rafaela (2). Jak sama prozrazuje, tuhle roli si užívá, i když kvůli pracovnímu vytížení je spíš babička rozmazlovací než hlídací. Je také vynikající kuchařka, na sociálních sítích poměrně často zveřejňuje své kulinářské výtvory. Recepty prý obvykle bere ze staré kuchařky, kterou má po mamince.


    POTŘEBUJETE: ❖ 4 kuřecí prsa ❖ 2 malé hrsti nasekaných vlašských ořechů ❖ 1 romadur ❖ provensálské koření ❖ hladkou mouku ❖ mletou sladkou papriku ❖ 2 vejce ❖ strouhanku ❖ olej na smažení.

     

    POSTUP: Prsa omyjeme, osušíme a rozřízneme na větší plát. Naplníme ořechy, nakrájeným romadurem a provensálským kořením. Upevníme párátkem. Obalíme v mouce, do které přidáme mletou papriku, v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme ze všech stran na oleji dozlatova. Kdo nechce obalovat v trojobalu, obalí jen v mouce s paprikou a smaží dozlatova.

    recepty slavných
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Jarní jehněčí Evy Pilarové (79)

    Také oblíbená zpěvačka je proslulá svou vynikající kuchyní, řadu receptů zveřejnila svých knížkách. Zato o své rodině moc často nemluví, prý na přání syna Milana (55). Přesto je známo, že je díky němu babičkou dvou dnes již dospělých vnuků Milana a Martina, kteří si jistě nejednou pochutnali na babiččiných dobrotách. Miluje hlavně českou kuchyni, kterou vůbec nepovažuje za těžkou nebo nezdravou. Pilarová totiž tvrdí, že se stačí nepřejídat a střídat těžké pokrmy s lehkými, a nikdo se pak nemusí bát ani o zdraví ani o linii.

     

     POTŘEBUJETE: ❖ 800 g jehněčí kýty ❖ 4 housky ❖ 4 vejce ❖ 3 lžíce másla ❖ ½ lžičky mletého bílého pepře ❖ 250 g kuřecích jater ❖ 2 lžíce jemně nasekaných kopřiv ❖ sůl ❖ muškátový oříšek ❖ mléko.

     

    POSTUP: Jehněčí kýtu rozřízneme na 8 dílů a vložíme do pekáče. Osolíme, přidáme lžíci másla, podlijeme trochou vlažné vody, přikryjeme alobalem a za občasného podlévání vodou zhruba hodinku pečeme. Nakrájíme housky a namočíme do mléka. Jakmile změknou, silně je vymačkáme. V misce utřeme máslo se žloutky, př idáme vymačkanou housku, drobně nakrájená kuřecí játra, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, jemně nasekané kopřivy a smícháme. Z bílků ušlehaný tuhý sn íh vmícháme do směsi, touto směsí kousky masa na pekáči přikryjeme a dozlatova zapečeme.

    recepty slavných
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy