„Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ vysvětluje šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Josef Tydlačka a prozrazuje i tajný tip. „Čím lepší víno, tím lepší líčka," dodává.
Potřebujeme: 600 g hovězích líček, 2 cibule, 100 g sádla , 300 ml červeného vína, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100g petržele, 50 g másla, 500 g brambor, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 100 g másla.
Postup:
1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme a na sádle orestujeme dozlatova.
2. Líčka vyjmeme a ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci ještě přidáme lžičku rajského protlaku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Pozor: je důležité odpařit co nejvíce vína!
3. Přidáme líčka, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
4. Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme brambory propasírovat přes sítko.
5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme dozlatova na másle. Osolíme ji a opepříme.
6. Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka, vložíme je a posypeme orestovanou zeleninou.
Video: Jaké je tajemství dkonalých makronek?
Jaké je tajemství dokonalých makronek?