Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sládek varuje: Výčepnímu, který dělá těchto 8 chyb, se vyhněte!

/
  • 8 největších pivních hříchů
    8. února 2019 ● 09:23

    Češi jsou národ pivařů. Orosenému půllitru odolá jen málokterý a věta »Jdu na jedno!« nejspíš někdy zazněla v každé české domácnosti. Jenže radost z oblíbeného moku dokážou pokazit spadlá pěna, špatně umytá sklenice, zanesené trubky. Největší hříchy, které kazí požitek z piva, prozradil smíchovský sládek Jan Špaček.

  • 1.

    Špinavá sklenice

    Základem kvalitního piva je čistá sklenice. Nesmí být znečištěná zvenku ani zevnitř. „Jestliže na skle ulpívají bublinky, sklo není dobře umyté,“ říká smíchovský sládek Jan Špaček. Pozor si každý štamgast musí dát i na plovoucí nečistoty v nápoji. Mohou totiž značit špatně vyčištěné pivní trubky a zároveň i přítomnost cizorodých mikroorganismů, které pivo znehodnotí.

    Autor: archiv

  • 2.

    Zápach

    K pivu je správné si přivonět! Nejprve z větší dálky a pak zblízka. V případě, že cítíte nepříjemnou vůni, či dokonce zápach, pivo bez výčitek vraťte obsluze. Na vině může být opět nemytá sklenice, špinavé trubky nebo fakt, že se s pivem nevhodně zacházelo.

    Autor: archiv

  • 3.

    Zbytečné stání

    Nenechávejte pivo dlouho stát. „Každý štamgast ví, že pivo je určené k okamžité konzumaci. Rozhodně není dobré objednat si půllitr, upít z něj, někam odejít a vrátit se k němu až za půl hodiny,“ radí Špaček.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Dlouho naražený sud

    Pivo je nejlepší čerstvé. Když stojí naražený sud v hospodě příliš dlouho, obsah se kazí, a to se zákonitě projeví i na chuti. Odborníci proto doporučují navštěvovat podniky, kde je větší výtoč. Jistější je v nich jak čerstvost piva, tak čistota trubek, jelikož se častěji proplachují.

    Autor: iStock

  • 5.

    Nízká teplota

    Názory na správnou teplotu se liší. „Například dobře načepovaný ležák má čtyři až šest stupňů,“ upřesňuje Špaček. Zároveň ale podotýká, že jiná teplota není na závadu. Pivo se musí jednoduše dobře pít. Při jeho konzumaci by vám neměly trnout zuby a problém by vám nemělo dělat ani polykání.

    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Teplé ucho půllitru

    Občas se stane, že se před pivaři objeví sklenice s teplým uchem. To značí další prohřešek – mytí skla v klasické myčce. Při správném servírování piva musí být sklenice vždy studená. „Po umytí se má opláchnout studenou vodou. U výčepu bývají speciální myčky i s oplachem skla, případně zachlazená vana, kde se sklo chladí,“ vysvětluje Špaček.

    Autor: archiv

  • 7.

    Lakomý výčepní

    Uvařit dobré pivo je umění. Jeho kvalitu ale může srazit přístup hospodských. Milovníci českého piva by tak neměli tolerovat přelévání piva z jedné sklenice do druhé, zdlouhavé vícečetné čepování nebo míchání piva ve sklenici. Výčepní možná ušetří, ale s bídným výsledkem pro pivaře.

    Autor: archiv

  • 8.

    Spadlá pěna

    O kvalitě zlatavého moku napoví už jeho vzhled. „Posuzujeme barvu, jiskrnost, pěnu,“ říká sládek. Pokud na pivě nedrží pěna, pak se při mytí půllitru použil nevhodný mycí prostředek. Pěna zdobí pivo, neměla by být spadlá, oschlá ani okoralá.

    Autor: archiv

Dnešní horoskopy