Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

IQOS a GLO: Blesk testoval alternativu ke klasickým cigaretám! Co na ně říkají lékaři?

/
  • Test alternativ ke klasickým cigaretám
    5. února 2019 ● 15:10

    Před rokem a půl přišel výrobce tabáku na český trh s alternativou, která umožňuje »zdravěji« si vychutnat kouření. Loni v září ho následoval další konkurent. IQOS a GLO jsou zařízení, která zahřívají tabák, tudíž v nich vůbec nedochází k procesu spalování a nevzniká ani kouř. Blesk oba výrobky otestoval. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? A co na to odborníci?

    Výhodou rozhodně je, že výpary z těchto zařízení mají až o 95 % nižší hodnoty škodlivých chemikálií ve srovnání s kouřem z klasických cigaret.

  • 1.

    Závislost způsobuje nikotin, dehet může za nemoci

    Zjednodušeně řečeno – při používání těchto zařízení se do organismu dostává nikotin. Odborníci se shodují, že nikotin není hlavní příčinou onemocnění souvisejících s kouřením, přestože způsobuje závislost. V běžné cigaretě totiž hoří tabák a další materiály, vzniká dehet a to vše má vliv na vznik onemocnění jako je rakovina plic, srdeční choroby, mrtvice a další. „Jestliže je možné dostat nikotin a vynechat dehtové látky, znamená to nepochybně významně menší riziko,“ vysvětlila pro Blesk.cz prof. MUDr. Eva Králíková z  Centra pro závislé na tabáku, 1. LF UK a VFN.

     

    Výrobky bez kouře


    Důležitá informace je, že IQOS a GLO nespalují tabák, nevytvářejí kouř a téměř žádný zápach. Jsou navrženy tak, aby významným způsobem snížily či dokonce zamezily vzniku škodlivých chemikálií a přitom se maximálně přiblížily chuti cigarety, obsahu nikotinu a rituálu spojeným s cigaretami. Jejich používání neovlivňuje nepříznivě kvalitu vzduchu v místnosti a není zdrojem druhotného kouře, tedy pasivního kouření.

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv

  • 2.

    IQOS/PLUSY

    Vzhled

    Starší model IQOS 2.4 se vyrábí ve dvou barvách, černé a bílé. Nové modely IQOS 3 a IQOS 3 Multi ve čtyřech. Jsou subtilnější a velice efektní na pohled. Ke všem zařízením je možné pořídit si i mnoho doplňků. Od barevných součástí, přes kožené obaly až po speciální popelníky do interiéru či do auta.

     

    Chuť

    Na trhu jsou 4 druhy tabákových náplní včetně mentolové. Chuť je plná a hodně se blíží chuti klasické cigarety.

     

    Manipulace

    Oba modely se dobře drží v ruce a vypadají elegantně.

     

    Péče o zákazníky

    V ČR je síť specializovaných obchodů, kde je možné si koupit veškerý sortiment. Při návštěvě vám vaše zařízení zdarma vyčistí, nabídnou kávu a ochutnávku tabákové náplně. Výrobek se prodává také prostřednictvím proškolených IQOS partnerů po celé ČR.

     

    Reklamace

    Při porouchání zařízení vám buď vadnou součást, nebo celý set vymění v prodejně nebo dovezou na vámi uvedenou adresu. To vše do druhého dne a zdarma. Nepotřebujete se prokázat fakturou, stačí udat EAN vašeho zařízení.

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv

  • 3.

    IQOS / MÍNUSY

    Špatná viditelnost

    Starší model po zahřátí tabákové náplně na rozdíl od dvou novějších modelů nezavibruje na znamení, že je možné začít »kouřit«. To indikuje světelná signalizace, která je však při slunečním počasí velice špatně vidět.

     

    Náplň

    Tabáková náplň se musí do zařízení prstem zatlačit silněji. Nováčkům se tak může stát, že potřebnou sílu neodhadnou a náplň se zlomí a ta jde pak velmi špatně ze zařízení vyjmout.

     

    Vyjmutí

    Při vyjímání náplně se musí zpočátku vyvinout síla, odtlačit jeden konec zahřívacího zařízení a tabákovou náplň vyjmout. Když se nedodrží postup, do zahřívací tyčinky se vysype tabák a zanáší se.

     

    Čištění

    Zařízení je potřeba pravidelně čistit, ideálně každý den nebo po použití 20 tabákových náplní. Na rozdíl od konkurence se musí používat speciální čistící sada s kartáčky a lihové tyčinky, které se musí dokupovat. Při čistění je potřeba dávat pozor, aby se nepoškodilo nahřívací těleso.

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv

  • 4.

    GLO/ PLUSY

    Vzhled

    Zařízení se prodává ve 4 efektních metalických barvách. Design je jednoduchý a intuitivní - jedno tlačítko a jedno nabití, které vydrží až na 30 použití.

     

    Manipulace

    Náplň se do zařízení zasunuje na rozdíl od konkurence velice jednoduše a lehce. Není potřeba vyvinout žádnou sílu. 

     

    Vyjmutí

    Po dokouření se tabáková náplň bez problémů vyjme lehkým povytažením.

     

    Čištění

    Velkou výhodou je jednoduché čištění přiloženým štětečkem, který se zařízením jednoduše několikrát protáhne. Nic dalšího není třeba.

     

    Příchutě

    Kromě tabákové si přijdou na své milovníci mentolu, ale především ovocných příchutí (citronová a lesní ovoce). Tu zatím konkurence nenabízí.

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv

  • 5.

    GLO/ MÍNUSY


    Tvar

    Zařízení se musí celé držet v dlani. Tvarem připomíná některé typy elektronických cigaret nebo power banku.

     

    Tabákové náplně

    Kdo nepreferoval běžné slim cigarety, nebudou mu tenké náplně vyhovovat. Také se musí víc tahat, aby se uvolnil tabákový aerosol a správný požitek pro kuřáka.

     

    Chuť

    Je méně výrazná a není tak plná. Jak náplně ubývá, je občas cítit spálenina. Některé uživatele používání zařízení dráždí ke kašli.

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv
     

  • 6.

    CENY

    Oba konkurenti mají téměř stejné ceny. Nové modely IQOS stojí 2790 včetně jednoho kartonu tabákových náplní HEETS, starší model stojí 1790 Kč.

     

    Startovací balíček GLO s kartonem náplní NEO stojí nyní 1700 Kč.

     

    Blesk testoval alternativy ke klasickým cigaretám
    Autor: archiv

  • 7.

    Co na to odborníci?

     Prof. MUDr. Eva Králíková, 

    Centrum pro závislé na tabáku, 1. LF UK a VFN


    Významně menší riziko...


    „Kuřáci kouří kvůli nikotinu, ale umírají kvůli dehtům, tedy látkám obsaženým v kouři, látkám vznikajícím při spalování. Klasické cigarety jsou určitě nejhorším způsobem, jak do sebe dostat nikotin. Pochopitelně nejlepší je dýchat čistý vzduch, to je bez rizika. Většina dospělých kuřáků by to ráda namísto kouření udělala: 7 z 10 by raději nekouřili. Jenže to není jednoduché…

     

    Jestliže je možné dostat nikotin a vynechat dehtové látky, znamená to nepochybně významně menší riziko. Tak to je i v případě výrobků IQOS a GLO s nahřívaným či zahřívaným tabákem (správně tlejícím tabákem). Ty už tabák obsahují a to, co vdechují jejich konzumenti, je sice o něco toxičtější než vapování elektronických cigaret, ale stále o několik desítek procent méně rizikové než kouření. Rozhodně žádný z těchto výrobků však nelze doporučit někomu, kdo nekouří.“


    Michala Belasová, garant odborných projektů lékáren BENU


    Závislost na nikotinu zůstává!


    U tohoto typu cigaret vzniká v porovnání s klasickou cigaretou výrazně méně škodlivých látek. Závislost na nikotinu však přetrvává! Ve svém okolí navíc pozoruji fenomén, kdy uživatelé těchto zařízení kouří mnohem více než předtím, dokonce i v interiérech, kde by si klasickou cigaretu předtím nezapálili. Tím, že je cigareta bez zápachu a s minimálním kouřem, ztrácejí kuřáci zábrany. Na nikotinu jsou stále závislí a závislost jen prohlubují.  Jediná bezpečná cesta je přestat kouřit úplně. Nejvyšší pravděpodobnost úspěchu mají kuřáci, kteří se při odvykání obrátí na odborníka.“

    MUDr. Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN
    Autor: Blesk - Martin Pekárek

     

     

     

Dnešní horoskopy