Nejdřív se vyučit, pak maturita?

Toužíte po maturitním vysvědčení, a proto jste zamítli »učňák «? Pokud nejste vysloveně studijní typ, děláte možná chybu. Navíc střední odborná škola ještě automaticky neznamená, že na maturitu nikdy »nedosáhnete«. „Při rozhodování mezi maturitním studiem a učebním oborem by měl každý zvážit své studijní předpoklady a především ochotu věnovat čas studiu,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

Podle něj je totiž u některých uchazečů velké riziko, že stráví několik let na maturitním studiu, každý rok jen taktak postoupí do vyššího ročníku, ale nakonec nezvládnou maturitu a bez vzdělání. „Pokud žák není vysloveně studijní typ, stojí minimálně za úvahu, zda není na místě zvolit cestu nejprve vyučení se a následně případné pokračování na maturitní nástavbě. Kombinace výučního listu a maturitního vysvědčení je ze strany zaměstnavatelů navíc velmi žádaná,“ dodal Janeček.

Začněte u sebe

Zeptejte se sami sebe, co vás zajímá, co byste chtěli a co jste ochotni studiu obětovat. Zkuste pojmenovat své schopnosti a vlohy, ale zároveň i nedostatky, na kterých je možné pracovat. „Nezapomeňte ani na svůj přístup k učení. Jde to zatím samo a nebude to chtít na střední škole víc? Nebo jinak. Opravdu se nezajímáte o věci a dění kolem vás, nebo se jen neumíte učit? Všechno je možné změnit, ale jen když to opravdu budete chtít,“ přibližuje Ivana Eliášková, kariérová konzultantka z Centra kariérového poradenství v Národním ústavu pro vzdělávání.

Poraďte se s odborníky

O svých studijních plánech si promluvte s lidmi kolem vás – rodiči a blízkými, ale také s profesionály, např. svým učitelem, školním poradcem nebo i kariérovým poradcem mimo školu. Pokud však máte vážnější potíže s učením, pak je namístě navštívit pedagogicko- psychologickou poradnu.

Mrkněte na internet

Při hledání informací můžete zabrousit přímo na stránky jednotlivých škol. Ale jak zjistíte, na jaké školy se vlastně máte zaměřit? Zkuste navštívit portál www.infoabsolvent.cz. Kromě nabídky oborů nabízí i podrobnosti o tom, co se vlastně v oboru naučíte, kde můžete po škole pracovat a jak pokračovat dále ve studiu. „Můžete se seznámit i s výsledky různých analýz z pracovního trhu i z oblasti vzdělávání, nebo využít kariérové poradenství,“ doporučuje Eliášková.

Sežeňte si informace

Každé rozhodnutí stojí na informacích. To platí i pro výběr střední školy. „Potřebujete mnoho informací, přitom využijte různé zdroje, ať už jde o rodiče, učitele ve škole, kariérové poradce nebo internet. Teprve tak získáte zásadní přehled o situaci. Informace můžete utřídit, porovnávat a vybírat ty nejlepší nabídky,“ radí Eliášková.

Využijte dny otevřených dvěří

Určitě využijte dnů otevřených dveří středních škol. Seznámíte se s prostředím i učiteli, kterých se můžete zeptat, co vás zajímá. „Podívejte se do více škol a srovnávejte podmínky se svým očekáváním. Každý má jiné, takže je důležité vytvořit si vlastní názor. Objektivní hodnocení škol naleznete ve zprávách České školní inspekce, která školy pravidelně kontroluje,“ radí odbornice.

VIDEO: Čínský učitel se svými tančícími žáky uchvátil internet