Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domácí výroba za pár kaček: Prací gel, aviváž i „tablety“ do myčky!

/
  • 27. listopadu 2018 ● 15:07

    Před svátky rapidně stoupá spotřeba všemožných čisticích a pracích prostředků. Obyčejná soda, mýdlo s jelenem, ocet a pár kapek vonného oleje však často udělá lepší službu než drahé přípravky z drogerie. Necháte se inspirovat?

  • 1.

    Domácí gel na praní

    Tímhle receptem ušetříte nejen nemalý peníz, ale i zdraví. Průmyslově vyráběné prací prášky a gely obsahují bělící prostředky, které můžou dráždit kůži, oči i dýchací cesty. „Jsou nepoužitelné pro alergiky a nevhodné pro citlivou kůži dětí. Mimo to, výroba tohoto gelu vás přijde na 5 korun za litr a zabere vám 10 minut,“ radí blogerka Alena Thomas, autorka tří úspěšných knih Děláme si to doma sami.

     

    Potřebujete na 10 litrů: 1 mýdlo na praní (např Jelen), 300 g práškové sody na praní, 15 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru (doporučuji rozmarýn), 10 litrů vařící vody.

     

    Postup: Mýdlo nastrouhejte na jemno a rozmíchejte v menším množství vroucí vody. Po rozpuštění přimíchejte sodu, opět míchejte až do úplného rozpuštění, pak postupně přilévejte vařící vodu. Po vychladnutí přidejte esenciální olej. Nechte stát 24 hodin a je to.

     

    Autor: Profimedia.cz, Alena Thomas

  • 2.

    Voňavá aviváž

    Když už si doma sami vyrábíme gel na praní, nebudeme přece kupovat aviváž. Nehledě na to, že ty kupované jsou u citlivých jedinců a dětí častou příčinou kožních alergií.

     

    Potřebujete: 250 ml vody, 250 ml octa, 10 kapek oblíbeného éterického oleje.

     

    Postup: Smíchejte ocet a vodu. Pak přelijte do dózy či sklenice a přikápněte éterický olej. Přidávejte do praní do avivážové přihrádky v množství asi 2 polévkových lžic. Před použitím protřepejte.

     

    Autor: Profimedia.cz, Alena Thomas

  • 3.

    Citrónové »tablety« do myčky

    Vyzkoušíte domácí „tablety“ do myčky? „S tímto prostředkem ušetříte za klasické tablety a navíc nebudete potřebovat změkčovače vody ani odstraňovače vodního kamene. Domácí výrobek to vše hravě zastane," dodává autorka návodu Alena Thomas.

     

    Potřebujete na 1 cyklus: 1 lžičku práškové sody,  20 ml 5% roztoku  kyseliny citronové (tzn. rozmíchat 50 g kyseliny v 500 ml vody), 50 g tablet kuchyňské soli (ty se postupně rozpouštějí a zůstávají v myčce na mnoho dalších cyklů), 2 lžíce kyseliny citronové.

     

    Postup: Jednu lžičku práškové sody dejte do dvířek, tam, kam běžně vkládáte tabletu. Kuchyňskou sůl v tabletách nasypte do nádržky k tomu určené na dně myčky. 5% roztok kyseliny citronové si můžete vytvořit do zásoby: v půl litru vody rozmícháte 50 g kyseliny citronové, 20 ml nalijte do pravých dvířek na leštidlo. Pro extra lesk můžete rovnoměrně na dno myčky rozsypat 2 lžíce kyseliny citronové.

    Autor: Profimedia.cz, Alena Thomas

     

Dnešní horoskopy