Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velký průzkum: Polovina mladých se seznámila online, ghosting nahradil přecházení na druhý chodník

/
  • Hledáte lásku přes internet? Rozhodně v tom nejste sami!
    17. října 2018 ● 10:48

    Skrze psaní na Messengeru, volání nebo SMS si dnes lidé poprvé vyznávají lásku, flirtují nebo se rozcházejí. Téměř polovina mladých už alespoň jednoho svého partnera »ulovila« online. A hned čtvrtina z nás zažila tzv. ghosting, tedy situaci, kdy partner ukončí vztah tím, že hraje »mrtvého brouka«.

     

  • 1.

    Na internetu se seznámí každý druhý

    Z výsledků průzkumu vyplývá, že téměř polovina mladých lidí alespoň jednou navázala partnerský vztah online. Zatímco středoškoláci někoho „sbalili“ online pouze v 35 % případech, mezi mladými pracujícími má zkušenost se vztahem navázaným online každý druhý člověk. „Předkládané výsledky korespondují s mojí praxí, protože středoškoláci mají více volného času k přímým interakcím v rámci školy a mimoškolních aktivit a mladí pracující jsou pohlcení budováním kariéry, a tak své životní partnery více hledají na sociálních sítích“, říká vztahový terapeut Lucian Kantor.

    Výsledky průzkumu
    Autor: archiv

  • 2.

    Nejprve si týdny psát, až poté se potkat...

    Průzkum dále ukázal, že při navazování vztahů drtivá většina lidí nejprve poznává svůj protějšek online. Buď si několik týdnů vyměňují zprávy (53 %), nebo si alespoň několikrát napíší a delší dobu se domlouvají na společné schůzce (31 %). Pouze 15 % mladých chce nový objev nejprve osobně poznat a teprve poté si dopisovat. Skoro 70 % mladých si myslí, že by následný online kontakt měl proběhnout do 24 hodin po první schůzce a podle dvou třetin lidí je jedno, zda kontakt po prvním rande naváže spíše muž nebo žena.

     

    Autor: Profimedia

  • 3.

    Píšeme víc než desetkrát denně

    Více než polovina párů také uvedla, že je na začátku vztahu v kontaktu se svým partnerem či partnerkou více než 10 krát denně. Třetina teenagerů pak komunikuje se svým objevem více než 30krát denně, přičemž častěji to uvedly ženy. „Z výsledků také vyplynulo, že muži jsou ve vztazích zvyklí používat o něco více psanou komunikaci přes Messenger, zatímco ženy častěji pošlou SMS nebo zavolají,“ říká o průzkumu Martina Kemrová ze společnosti T-Mobile.

     

    Výsledky průzkumu
    Autor: archiv

  • 4.

    Každý čtvrtý byl někdy „vymlčen“

    Přes mobil sdělujeme i nepříjemné věci, jako je nevěra (14 %) nebo rozchod (33 %). Tuto zkušenost má 36 % žen a 31 % mužů. Více než čtvrtina lidí zažila tzv. ghosting, tedy situaci, kdy jim partner rozchod neoznámil, ale přestal bez vysvětlení reagovat na jejich zprávy i hovory a případně je zablokoval i na sociálních sítích. „Ghosting je novodobým fenoménem, ale je to jen jiná forma téhož. Dříve lidé v podobných situacích přecházeli na druhý chodník, nebo se nechávali zapírat rodinou či kamarády“,dodává na závěr Lucian Kantor.

    Pozn: Průzkum probíhal ve věkové kategorii 15 až 35 let, respondentů bylo 525.

     

    Výsledky průzkumu
    Autor: archiv

     

     

     

Dnešní horoskopy