Více šňůr, více zábavy aneb jak si vybrat toho správného?

Klasický drak 

Jedna šňůra, kosočtvercový drak s třásněmi a namalovaným úsměvem. Je to dětská klasika, která se neokouká. Nemůžete s ním moc zatáčet, ale vyrobit si ho můžete i doma.

Akrobatický drak

Má různé tvary, propracovanou konstrukci a ovládá se dvěma šňůrami. Jakmile si ovládání osvojíte, je ale mnohem zábavnější než jednošňůrový.

Křídlo

Konstrukcí připomíná paraglidové křídlo a používá se jako dopravní prostředek. Dokáže vás táhnout v zimě na lyžích či snowboardu a v létě po vodě třeba na surfařském prkně.

Ideální vítr? Na jaře!

Podle tradice se draci pouštějí především na podzim. Jenže více než příhodné podmínky za to může fakt, že na podzim byla sklizená pole, dalo se po nich běhat a také na to bylo více času. Lepší vítr i delší den jsou ale podle meteorologů spíše na jaře. Pro pouštění draků je ideální stabilní vítr vanoucí rychlostí okolo 2 až 8 m/s, stupeň 2 až 4 Beaufortovy škály. Čím větší a těžší drak, tím větší sílu větru potřebuje.

Jak postavit draka?

Autor: Infografika Blesk

Na tohle pozor!

Při startu si hlídejte prostor za sebou. Budete ustupovat, nesmí tam být sráz, křoví apod. Kolem sebe potřebujete alespoň 50 metrů prostoru. Nepouštějte draka v blízkosti drátů vysokého napětí, stromů, nad vozovkou, u letiště ani za bouřky.

Jak pouštět draka?

Autor: Infografika Blesk

 K vystrašení nepřítele

První zmínky o pouštění draků pocházejí z Číny ze 4. století př. n. l. Původně se ale papíroví draci nepouštěli pro zábavu, ale plnili spíš praktickou funkci. Používali se jako spojení mezi bohy a lidmi a k zahánění bouří. Také pomáhali zastrašovat nepřítele. Díky cestovatelům, jako byl Marco Polo, se papíroví draci dostali do Evropy, kde si získali velkou oblibu u dětí.

Vědecká pomůcka

Na přelomu 18. a 19. století, v době vynálezů a objevů, se k malým nadšencům pouštějícím draky připojili vědci. Skotský meteorolog Alexandr Wilson přivázal k papírovému drakovi teploměr, aby zjistil teplotu v člověku nepřístupných výškách. Americký státník a přírodovědec Benjamin Franklin vysvětlil díky drakovi elektrický původ blesku. Britský vynálezce George Pollock si nechal patentovat kočár tažený draky, který uvezl až pět lidí rychlostí okolo 40 km/h.

Pro obyčejné lidi

V českých zemích si zpočátku pouštění draků mohla dovolit jen šlechta, protože papír byl drahý a nebyl k dostání. Koncem 19. století, po zavedení velkovýroby papíru v továrnách, se ale tahle oblíbená kratochvíle rozšířila i mezi obyčejné lidi.

Krvavý sport

V některých zemích je pouštění draků krvavý sport a někde je dokonce zakázaný. V zemích, jako je Pákistán či Indie, totiž frčí bojové pouštění draků. Spočívá v tom, že se šňůry, jimiž lidé draky ovládají, obalují ve směsi lepidla a rozdrceného skla. Ostrým lankem se pak v rámci turnaje snaží účastník »shodit« ze vzduchu ostatní modely. Jenže přitom může i vážně poranit sám sebe nebo další hráče. Před 11 lety pákistánská vláda kvůli velkému počtu úrazů a úmrtí tyto turnaje zakázala. Bojové pouštění se však pořádá nelegálně dál, často se přesouvá za hranice země do Indie či Nepálu.

Video: Zavařený čaj z pečeného ovoce Ládi Hrušky

Video
Video se připravuje ...

Zavařený čaj z pečeného ovoce FTV Prima