Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás záda? Možná děláte přesně tyto 4 chyby! Poradíme, jak se jich vyvarovat

/
  • Bolesti zad jsou civilizační chorobou a zná je snad každý.
    9. října 2018 ● 14:00

    Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš! V případě bolestí zad by se toto pořekadlo dalo parafrázovat na: jak se v mládí naučíš špatně stát a sedět, to se ti ve stáří nasčítá… Prozradíme vám, jaké chyby děláte a jak je odstranit, aby záda už nebolela.

  • 1.

    Naučte se správně stát

    „Nehrb se!“, „Zastrč to břicho a vypni hrudník!“ To jsou nesmrtelné věty, které jsme jako malí slýchávali snad všichni. Ovšem ne každý si tyto rady bral k srdci. „Problémem většiny lidí, kteří s bolestmi přichází, je to, že vlastně ani neznají správné držení těla. V současnosti je hlavním problémem jednostranné zatěžování a vadné držení těla," říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

    Hlavní roli přitom hraje páteř. Vadným držením těla lidé přetěžují určitou skupinu svalů a naopak dostatečně nevyužívají jinou. To vede k přetěžování kloubů i k předčasné artróze. Základem proto je naučit se dobře sát. „Vzpřímená krční páteř, relaxovaná ramena, ruce volně podél těla, srovnaná pánev a správné dýchání – to jsou základní věci, na které bychom si měli dávat pozor,“ radí primářka Tomanová.

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou a zná je snad každý.
    Autor: Foto: Foto scom, RÚ Brandýs nad Orlicí, Centrum zdravého sezení

  • 2.

    Sedíme rozkročeni s přímým pohledem

    I při sezení děláme spoustu věcí špatně. „Záleží na tom, co při sezení děláme a na čem sedíme. Při práci na počítači, která je pro sedavé zaměstnání snad nejcharakterističtější, bychom měli mít široce rozkročené dolní končetiny, stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů,“ radí primářka Tomanová. Častým jevem je při práci na počítači bolest šíje. Tomu můžeme zabránit tak, že budeme myslet na uvolněná ramena a dýchání. Svaly nepřetěžujte předkláněním hlavy. Pohled na monitor by měl směřovat přímo.

    Při činnostech, kdy se musíme naklánět nad pracovní desku, se naklánějte s rovnou páteří. Nehrbte se. Zádům ulevíme i oporou pro lokty, což současně brání v hrbení. Velmi vhodnou pomůckou jsou rovněž stoly, které mají nakloněnou pracovní desku.

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou a zná je snad každý.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Protáhněte tělo

    Nejen páteři ulevíme, když si během dne najdeme čas na protažení. „Můžete provádět libovolné cviky ve stoje i přímo na židli. Velmi relaxačně působí protažení zad se záklonem a propnutými paženi, které pohybem opisují tvar ležaté osmičky, který se přenáší na celé tělo, dále úklony do stran či rotace krku různými směry. Pohyby by měly být pomalé a plynulé, vyvarujme se trhavých pohybů,“ podotýká Michaela Tomanová.

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou a zná je snad každý.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Začíná to u postele

    Málokdo by vinil z bolesti těla postel. Pokud se však probouzíte rozlámání, v noci se převalujete a budíte se více unavení než večer, je na čase „proklepnout“ si vlastní matraci. „Její kvalita je totiž přímo úměrná kvalitě vašeho spánku. Vhodná matrace v kombinaci s kvalitním roštem dokonale rozloží hmotnost vašeho těla, kopíruje jeho tvar a páteři poskytne dostatečnou podporu,“ upozorňuje primářka Tomanová.

    Každý má ale individuální nároky. Správně byste si ji měli při koupi nejdříve vyzkoušet a několik minut na ní ležet, vyzkoušet si polohy, ve kterých spíte. Měli byste cítit oporu, naopak pokud se „propadáte“, matrace je příliš měkká. Obecně ortopedové doporučují spíše tvrdší matrace, na stupnici tvrdosti matrací od 1až 5 je to 3 a výše.

    Bolesti zad jsou civilizační chorobou a zná je snad každý.
    Autor: iStock

Dnešní horoskopy