Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Máte doma vyžle nebo cvaldu? 3 rady, jak správně dávkovat krmení vašemu hafanovi

/
  • Pro zdravý vývoj psa je důležitý i správná porce krmení.
    7. října 2018 ● 00:00

    Chováte psa a nejste si jisti, jestli mu dáváte dostatek stravy? Nebo naopak jestli se nepřejídá? Máme pro vás tři tipy, jak to dělat správně!

  • 1.

    Ukazatelem jsou žebra

    Pokud se při velikosti krmné dávky řídíte informací na obalu, tak vězte, že je jen orientační. Každý pes má jiný metabolismus. Například i dva psí sourozenci z jednoho vrhu, kteří budou přijímat stejné krmivo, budou mít jiné požadavky na dávkování. Je důležité znát standard plemene, jak má pejsek vypadat. Kondici jednoduše určíte podle toho, jestli jsou žebra hmatatelná, ale ne viditelná. Pokud má pejsek hlad, tak krmnou dávku zvyšte. A naopak, pokud přibírá, tak trochu uberte. Nevhodné dávkování může vést k zažívacím potížím, především při překrmování.

    Pro zdravý vývoj psa je důležitý i správná porce krmení.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Změna nedělá dobře

    Při změně krmiva se může stát, že vašemu pejskovi prostě nebude „šmakovat“. „U citlivějších psů je proto důležité, abyste krmivo měnili opatrně a postupně. Vždy ubírejte ze staré dávky a zároveň přisypte nové. Při změně krmiva může mít pes občas i průjem či nadýmání. Tyto potíže by ale po pár dnech měly přestat,“ říká odborník Martin Pučálka. Než zajdete se psem k veterináři, že vás pes trpí nechutenstvím, je také dobré zapátrat, zda se náhodou pes nepřikrmuje v koši nebo zda mu nějaký člen rodiny náhodou nepřilepšuje.  Takového psa pak běžné granule v misce moc nelákají, raději hladoví a čeká, až mu opět někdo hodí něco lepšího…

    Pro zdravý vývoj psa je důležitý i správná porce krmení.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Je z něj cvalda! Co teď?

    Čím více kil pejsek má, tím větší zátěž pro pohybový aparát, pes pak nemá chuť k pohybu, spíše leží a po větší námaze jej bolí klouby a svaly. Nadváha a následná obezita však souvisí i s mnohem závažnějšími problémy, než je onemocnění kloubů. Srdce, játra, ledviny a mnohé další orgány jsou s každým kilem navíc blíže vypovězení funkce. Nejúčinnější je u pejska s nadváhou nastolit dietu a celkově změnit životní styl vašeho psa, ale i vás. Musíte omezit pamlsky a překonat psí smutné oči a neházet mu nic od stolu. Vhodné je také uvažovat o light krmivu.

    Pro zdravý vývoj psa je důležitý i správná porce krmení.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy