Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Outdoorový odborník: Funkční oblečení pomůže i v posteli! Jak ho vybrat? A co s ním nedělat?

/
  • Vít Hruška doporučuje funkční prádlo nejen na hory, ale překvapivě i do postele...
    Vít Hruška doporučuje funkční prádlo nejen na hory, ale překvapivě i do postele... (Profimedia.cz, archiv)
    26. září 2018 ● 14:54

    Chystáte se o prodlouženém víkendu věnovat sportu, ale chybí vám vhodné  funkční oblečení? Outdoorový specialista Vít Hruška prozradí, jak si ho správně vybrat. A pozor! Funkční prádlo využijete i v posteli. Nevěříte?

     

  • 1.

    Rybáři a lovci byli průkopníci

     První spodky, trička i bundy, které lze dnes považovat za předchůdce funkčního oblečení, vznikly pro rybáře a lovce ve Skandinávii. Aby v drsných klimatických podmínkách přežili, museli zůstat v suchu a teple. A tak vznikly například materiály fungující na principu knotového efektu, které nenasáknou pot, zato ho dokážou odvést od pokožky do vnějšího prostoru, případně do další vrstvy oblečení. Jenže – aby opravdu fungovaly, musíme jim dát šanci. V čem nejčastěji chybujeme?

     

    K turistice a sportu patří také kvalitní oblečení.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Jak na cibulový systém?

     „Především zapomínáme na správné vrstvení. Kdekdo dnes slyšel o tzv. cibulovém systému vrstvení oblečení, ale málokdo ho dodržuje. Přitom jeho dodržování je základem spokojeného a suchého turisty či sportovce. Problém je, že systém je funkční jen tehdy, jsou-li funkční všechny jeho části. Například každé funkční spodní prádlo musí mít ploché švy a přiléhavý střih, aby dokonale přilnulo ke kůži a docházelo ke správné termoregulaci, protože tam, kde se pokožky nedotýká, nemůže odvádět vlhkost. Proto zvolte takovou velikost, při které bude prádlo tělo příjemně obepínat,“ doporučuje outdoorový specialista Vít Hruška a přidává jeden speciální tip.


    Poťte se chytře!

    „Funkční pádlo vám perfektně poslouží i v případě nemoci, když se potřebujete vypotit. Na rozdíl od bavlněného nočního prádla to funkční perfektně odvede pot od těla a nezůstane na vás mokré a přilepené,“dodává Hruška.

    Autor: archiv

  • 3.

    Vrstvy musí navazovat

     Při nošení funkčních věcí je důležitá jejich návaznost. Veškerý efekt funkčního prádla se vytratí, když si přes něj oblékneme bavlněnou mikinu, protože vodní páry nemohou od těla odcházet do ovzduší. Stejně tak přijde vniveč, pokud si třeba na kolo vezmeme pod membránovou bundu bavlněné tričko.

    Dámská zimní bunda, 2599 Kč.
    Autor: sportnanetu.cz

  • 4.

    Záleží i na ponožkách!

    Podle odborníků chybujeme i při výběru ponožek do bot s membránou. „Vrstvení a funkčnost je třeba dodržovat i u obuvi a ponožek. Lidé si často neuvědomují, že froté nebo bavlněné ponožky jsou ve funkčních botách spíš na škodu. Ovšem rád bych upozornil ještě na jeden častý nevhodný jev, a sice zvyk brát si na běžné nošení během teplých a slunečních dní boty s membránou. Protože i když jde o kvalitní materiál, nikdy nedosáhnete takové prodyšnosti, jako u bot bez membrány, a noha se tak zbytečně zapařuje a přehřívá,“ vysvětluje outdoorový specialista Vít Hruška.

     

    Autor: archiv

     

  • 5.

    5 tipů pro správnou údržbu

     

    Prádlo perte naruby, protože zipy, zkracovače nebo nášivky mohou u jemnějších pletenin způsobit zatržení.

     

    Volte programy s teplotami nejvýše do 40 °C – vyšší teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vlákna.

     

    Vždy používejte technické prací prostředky na funkční prádlo. Klasický prášek často obsahuje změkčovadla nebo rozjasňovače, které by mohly vaše prádlo nenávratně poškodit.

     

    Pozor na aviváž, tu na funkční prádlo vůbec nepoužívejte. Prádlo by tzv. zalepila a zničila by jeho termoizolační vlastnosti i schopnost odvádět vlhkost.

     

     Nedávejte prádlo do sušičky, jinak se vám srazí i o několik velikostí. Samozřejmostí je i to, že prádlo se nežehlí.

    Autor: iStock

Dnešní horoskopy