Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chystáte se na podzimní túru? 5 rad, abyste v přírodě přežili!

/
  • Na túru se pořádně připravte.
    28. září 2018 ● 14:15

    Čeká nás prodloužený víkend a také počasí má být docela příjemné, prostě ideální doba na podzimní túru nejen v našich horách. Jenže vyrazit do terénu není jen tak. Máme pro vás pět rad, abyste podzimní výlet přežili ve zdraví.

  • 1.

    Pořádné oblečení a boty

    Alfou a omegou je vhodná obuv. Do hor si vezměte pevné nepromokavé boty se silnou perforovanou podrážkou a nepromokavou membránou. Za špatné obutí můžete zaplatit úrazem. Kromě bot myslete i na nepromokavou bundu, pohodlný batoh, a v případě vyšších hor i trekové hole. Ty zajistí oporu v hůře schůdném terénu a chrání klouby dolních končetin při dlouhých strmých sestupech.

    Na túru se pořádně připravte.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    První pomoc s sebou

    Do batohu přibalte také lékárničku. Nesmí chybět hlavně dezinfekce, náplasti, sterilní obvazy a pružná obinadla a léky na bolest. Ideální je také svačina, která vám dodá energii, a naprosto nezbytná je voda. Do batohu byste si také měli přibalit náhradní oblečení v případě zmoknutí a ještě jednu vrstvu – ideálně mikinu – pro případ ochlazení.

    Na túru se pořádně připravte.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Pojistné podle nadmořské výšky

    Nezapomínejte na cestovní pojištění. Bez spoluúčasti pokryje návštěvu lékaře v zahraničí, nákup léků na recept a v horách rovněž pátrání, vyproštění, záchranu, transport a případné nemocniční léčení. K dispozici vám je také 24 hodinová asistenční služba. „Do zahraničních hor v nadmořské výšce do 3 500 metrů Vám stačí běžné komplexní cestovní pojištění. Pro USA a Kanadu, kde je tradičně záchrana i následná zdravotní péče nejdražší na světě, zaplatíte 84 korun na den. Hodláte-li šplhat výš, tedy v rozmezí 3 500 až 5 000 m n. m., musíte si připlatit kvůli zvýšenému riziku. Pro expedice nad 5.000 m n m pojišťujeme už pouze členy Českého horolezeckého svazu individuálně,“ uvádí pojišťovací odbornice Eva Svobodová.

    Na túru se pořádně připravte.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Plánujte podle počasí

    Sledujte pečlivě lokální předpověď počasí a řiďte se podle ní. Poradit se můžete i v místních infocentrech, stanicích horské služby nebo se zkušenými domorodci. Vždy respektujte vyhlášená omezení nebo zákazy. Délku a náročnost túry pak přizpůsobte své kondici i tomu, v kolik hodin zapadá slunce. Nechte si časovou rezervu a plán cesty sdělte někomu, kdo se jí neúčastní pro usnadnění případného pátrání.

    Na túru se pořádně připravte.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Nabitý mobil

    Mobilní telefon mějte plně nabitý a uložte si do něj čísla na místní horskou službu či záchranné složky, ale i na asistenční službu ze svého cestovního pojištění. Vyplatí se také zapnout službu lokalizace telefonu a včetně mapy v mobilu vždy mít i papírovou mapu. V horách zpravidla není všude signál.

    Zdroj: Uniqa

    Na túru se pořádně připravte.
    Autor: profimedia

Dnešní horoskopy