Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Našli jste ježka v nouzi? 6 rad, jak mu pomoci!

/
  • Už jste letos takového krasavce viděli?
    Už jste letos takového krasavce viděli? (Profimedia.cz)
    16. září 2018 ● 12:00

    Obrázek ježka s jablíčkem na bodlinách zná u nás bez nadsázky každé malé dítě. Oblíbená zvířátka se ale vinou člověka leckdy mohou dostat do problémů. Jak jim pomoci, aby z přírody nezmizeli? A kolik musí ježek vážit, aby přežil zimu? 

  • 1.

    Zimní spáči

    Životní cyklus ježků je na rozdíl od ostatních hmyzožravých zvířat podmíněn důkladnou přípravou na zimu. Celou ji prospí, hibernují, i když se – jako například jezevci – čas od času probudí a potřebují se napít nebo něco sežrat. To neplatí v přírodě, ale jen když ježek přezimuje u lidí, kteří se ho ujali. 

    Už jste letos takového krasavce viděli?
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 2.

    Kdy ježci potřebují naši pomoc?

    Našli jsme ho ve dne

    Ježek jako noční tvor svým pohybem ve dne dává najevo, že je s ním něco v nepořádku. Může být nemocný, hladový, slepý nebo zraněný. To nemusí platit na podzim, když se ježci vykrmují k zimnímu spánku. V každém případě ho předáme nejbližší záchranné stanici pro zvířata.


    Objeví se v zimě

    Pohyb ježka v zimním období znamená, že nemá dostatečné tukové zásoby pro přezimování nebo že přišel o svůj pelech.


    Osiřelé mládě

    Když matka zahyne, hledají mláďata – nejčastěji o hmotnosti do 50 gramů – instinktivně spásu v okolí. Než ale takové mládě odneseme domů, měli bychom počkat alespoň tři hodiny. Možná že jeho matka shání potravu a vrátí se.


    Nemocný ježek

    Malátnost, neschopnost svinout se do klubíčka při dotyku ruky a naježit bodliny znamenají zranění nebo nemoc.


    Váží málo

    Pro úspěšné přezimování musí ježek vážit 400 – 600 gramů. Pokud v říjnu a listopadu váží méně, potřebuje lidskou pomoc.

    Tak vypadá letošní mládě.
    Autor: Foto: Pavel Moulis

  • 3.

    Jak ježka krmit?

    Mládě do hmotnosti 150 gramů

    To jsou ježčí kojenci, které krmíme rozředěným sušeným mlékem pro štěňata nebo koťata. Kapátkem nebo injekční stříkačkou jim potravu vpravíme do tlamičky každé čtyři hodiny a pak nezapomeneme na masáž bříška (vatovým tamponem, štětečkem nebo měkkým hadříkem) a okolí řiťky – ježčí mládě potřebuje pro vyprázdnění stimulaci.

     

     Ježek nad 150 gramů 

    Odrostlejší mláďata spolehlivě odchováme krmením vařeným drůbežím nebo hovězím masem s přidanou vařenou rýží, vlasovými nudlemi nebo ovesnými vločkami. Dobré jsou i vlhčené psí nebo kočičí granule.

     

     Dospělý ježek

    Jako hmyzožravec potřebuje masitou stravu. Ve specializovaných obchodech jsou k dostání mouční červi, žížaly apod., které prostřídáme se syrovým naškrábaným hovězím masem nebo nadrobno nakrájeným kuřecím. Napájíme pouze vodou a potravu nikdy nesolíme!

    V Záchranné stanici se ježci naučí jíst svou přirozenou potravu
    Autor: Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

  • 4.

    Nachystejte pelíšek

    V lidské péči potřebuje kryt na spaní (kartonová krabice postačí) vystlaný senem, slámou nebo natrhanými novinami a výběh zhruba 2 m². Podlahu vyložíme papírem, který každý den vyměňujeme, abychom omezili zápach ježčího trusu, který je hodně pronikavý. Ježčím mláďatům je dobré vyložit prostor na spaní gumovou láhví s teplou vodou obalenou hadrem. Jejich kryt ke spaní vysteleme savými hadříky, které měníme rovněž každý den.

    Ježci mají rozdělené jednotlivé výběhy, kde mají třeba i spoustu hraček
    Autor: Monika Rousová

  • 5.

    Bodlináče odblešte

    Ježek má neuvěřitelné množství blech, které je třeba ihned odstranit. K jejich hubení jsou nejlepší spreje proti parazitům. Na ježčí mláďata tyto přípravky nepoužíváme, mohli bychom je i otrávit. Proto je podržíme nad vodou v umyvadle a blechy vyčešeme kartáčkem. Klíšťata, muší larvy nebo vajíčka (obvykle v okolí očí, uší nebo otevřených ran) odstraníme pinzetou.

    Autor: Slávka Červená

  • 6.

    Na jaře tradá!

    Ze zimního spánku se ježci budí většinou na přelomu března a dubna. Protože ztratili během hibernace až dvacet procent váhy, je třeba je dokrmit na zhruba 700 gramů. V polovině dubna je už lze vypustit do přírody, nejlépe tam, kde jsme je nalezli. Vhodná jsou i místa s přirozeným krytem – křoviny, opuštěné zahrady či sady nebo remízky. Svobodu dáme ježkovi nejlépe za soumraku a tam, kde se může okamžitě ukrýt. 


    Tenhle ježek se stal hitem internetu. Rád totiž "paří" počítačové hry.

Dnešní horoskopy