22. září 2018
Svátek slaví Darina, zítra Berta

Oživte si vzpomínky: Falafel, chufa a frittata - tři recepty na dobroty z vaší dovolené

/
  • Tři recepty ze surovin, které jste mohli ochutnat o dovolené.
    7. září 2018 ● 10:52
     

    Byli jste v létě na dovolené v Řecku či Španělsku a zamilovli jste si tamní stravu? Není nic jednoduššího si ji připomenout třemi rychlými recepty, které jsem pro vás připravili.

  • 1.

    Rajčatovo-houbová Frittata s fetou

    Originální řecký sýr feta se tradičně vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka a zraje v solném nálevu. Fetu můžete využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat jí se zeleninou, či s masem. Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování, nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Neobejde se bez ní Choriatiki (řecký salát), Tyropitakia (plněné taštičky z listového těsta) či řecká frittata. Suroviny

    Potřebujete: 1 šálek nasekané cibule, ½ šálku čerstvých hub pokrájených na plátky, ½ šálku cherry rajčat nakrájených na kostičky, ¾ šálku nastrouhaného sýru feta Dodoni, ½ šálku pokrájené mozzarelly, 7 vajíček, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř na dochucení

    Postup: Předehřejte si troubu na maximum. Připravte si nižší zapékací mísu, nebo kastrol, aby se frittata dobře propekla. *Na pánvičce osmahněte cibuli, dokud nezesklovatí, přidejte houby a plátky rajčat a asi 1 minutu restujte.

    *Směs přendejte do nádoby na pečení. V misce rozšlehejte 7 vajec s nastrouhanou fetou, dle chuti dosolte a opepřete a zeleninovou směs zalijte.

    *Na povrch rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly. Pečte po dobu zhruba 30-35 minut (dokud konzistence směsi není pevná). Po vytažení nechte 5 minut zchladnout a podávejte třeba na kousku opečené veky. 

    Rajčatovo-houbová Frittata s fetou

  • 2.

    Nápoj Horchata

    Připomínkou cest po Španělsku pro vás bude Horchata de Chufa (čte se orčáta de čufa). Jedná se o tradiční nápoj připravovaný ze superfoods, a to chufy. Jde o hlízky šáchoru jedlého, který je vzhledově podobný lískovým oříškům a má oříškovou příchuť. Nápoj má vynikající nutriční hodnoty, je bohatý na vlákninu, bílkoviny a přírodní cukry. Naopak obsahuje málo sodíku a zároveň postrádá cholesterol a lepek. Dá se připravovat na mnoho způsobů. Rozdrcené hlízky se rozmíchávají ve vodě, mléce, nebo jeho rostlinných variantách. Některé recepty kombinují chufu i s ovocnými šťávami. V letních parnech ji podávejte na ledu, ale dá se pít i v teplé variantě.

    Potřebujete: 1 vrchovatá lžíce (cca 15 g) Horchata de Chufa, 300 g vychlazeného rostlinného, či kravského mléka, špetka skořice a kardamomu, led

    Postup: Horchatu de Chufa spolu s mlékem a kořením důkladně promíchejte v mixéru.

    *Přelijte do vychlazené sklenice s ledem a přidejte brčko. *Hladinu nápoje můžete ozdobit drcenými oříšky nebo jedlými květy.

    Tip: Horchatu de Chufa můžete zkusit smíchat i s vodou naředěnou citrusovou šťávou (z limet, mandarinek, pomerančů). Dochucovat a zdrobit můžete např. kurkumou, drcenými oříšky či kakaovými boby.

    Nápoj Chufa

  • 3.

    Falafel se zeleninou s jogurtovým dresingem

    Národní jídlo, které si přivlastňují Palestinci a Izraelci, vás nadchne svojí jednoduchostí a chutí dálek. Setkat se s ním můžete ale i v dalších zemích Blízkého východu jako je Egypt či Libanon. Smažené (zdravější variantou je upéci falafel v troubě) těsto zpravidla ve tvaru kuliček, či bochánků je připravováno z cizrnové pasty a vyniká kořeněnou chutí, kterou mu propůjčuje česnek, římský kmín, petržel, čerstvý koriandr a cibule. Podává se s čerstvou zeleninou, v pita chlebu a nesmí chybět dresing. Vegetariánské „karbanátky“ lze podávat i s cous-cousem. Pokrm je nejen chutný, ale i zdravý. Cizrna má totiž správný poměr živin, je plná rostlinných proteinů, vápníku, železa, magnézia, draslíku nebo manganu.

    Potřebujeta na příprava falafelu: 1 balení bio směsi Crispins Falafel , 300 ml studené vody, 2 kávové lžičky olivového oleje, 50 g nasekané petržele olej na smažení

    Postup: Do nádoby nasypte 200 g bio směsi Crispins Falafel.

    *Přidejte 300 ml studené vody a 2 lžičky oleje. Důkladně promíchejte a nechejte odležet 20 minut.

    * Poté přidejte čerstvě nasekanou petržel a tvořte kuličky/bochánky, které smažte dozlatova na rozpáleném oleji.

    *Po vyjmutí z pánve zbavte falafel pomocí ubrousku přebytečného tuku.

    Potřebujete na salát: 600 g vyzrálých cherry rajčat, 2 hrsti zeleného salátu, 1 menší salátová okurka, olivový olej, sůl

    Postup: Omytou zeleninu nakrájíme. Cherry rajčata nožem rozřízneme na čtvrtinky a salátovou okurku na kostičky.

    *Promícháme se salátem Friseé, jehož listy jsme jednou přeřízli a zakápneme olivovým olejem a lehce osolíme.

    Potřebujete na dresing: 1 zakysaná smetana, 1 bílý jogurt, 2 stroužky česneku, sůl, citronová šťáva, čerstvě mletý bílý pepř

    Postup: Česnek prolisujeme a smícháme všechny suroviny.

    Falafel se zeleninou s jogurtovým dresingem

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy