Čich zprostředkovávají nervovlé buňky v nosní sliznici. Když je nos ucpaný a nosní sliznice nateklá, k žádné reakci nedochází. Tudíž to, co my laikové vnímáme jako ztrátu chuti, je vlastně převlečená ztráta čichu. Zatímco čich funguje sám o sobě, chuť je bez spojení s ním nefunkční.

Chuť má přitom výsadní roli při výběru jídla a nápojů. Jídlo ovšem ponechejme tentokráte stranou a zaměřme se na pití nápojů.

Cukr nám chutná

Teprve moderní doba nám přinesla slazené nápoje rozmanitých příchutí, a tak se i v případě pitného režimu můžeme řídit chutěmi. Což také mnozí z nás dělají a pití slazených nápojů je velmi populární.

"Slazené nápoje mohou ukojit naše chutě, avšak jejich pravidelné popíjení je naprosto nevhodné", upozorňuje odbornice na výživu Ing. Hana Málková ze společnosti STOB.

Důvodem je především vysoký obsah cukru. Dále jsou to přídavky barviv, sladidel nebo konzervačních látek. Tyto látky jsou pečlivě testovány a jsou bezpečné. Na druhou stranu je ale jejich příjem zbytečný a neberme na lehkou váhu fakt, že během dne přijímáme i další potraviny obsahující všechna možná aditiva. Je proto rozumné řídit se pravidlem, které říká, že pokud máte možnost vybrat si nápoj či potravinu bez aditiv nebo s jejich minimálním obsahem, berte ten.

Pití neslazených vod je optimální pro tělo, ale mnohé neuspokojí „žádná“ chuť, což může vést až k nedodržování pravidelného pitného režimu. Pro řadu lidí může být proto obtížné s pitím vody začít.

"Je to stejné jako se změnou jakéhokoli jiného návyku, který v sobě máte pevně zakořeněný. Své návyky si totiž nevědomky budujeme už od útlého dětství a vyžaduje určité úsilí tyto zaběhnuté mechanismy přebudovat. Je však důležité vytrvat a měnit návyky postupnými kroky", upozorňuje PhDr. Iva Málková, která se změnou návyků dlouhodobě zabývá.  

Jak si i na vodě pochutnat?

Jednou z nejznámějších metod ochucení vody je citrón a máta. Chuť si však můžete zpříjemnit i jiným ovocem nebo bylinkami dle vaší libosti.

Ne vždy však máme čas a chuť pustit se do vlastního díla a rádi sáhneme po hotovém nápoji. V tomto případě však preferujte nápoje, které neobsahují cukr ani jiná sladidla. Dávejte si pozor zejména u ochucených vod, některé z nich mají vysokou kalorickou hodnotu, jiné jsou na druhou stranu úplně bez kalorií. Ideální jsou neslazené vody s příchutí, přitom bez sladidel. Pokud budete hledat, najdete je i na našem trhu.

Nápojům obsahujícím větší množství cukru se raději vyvarujte, dodají vám rychle energii, zároveň ale způsobí ještě větší žízeň. Po vypití čisté, vlastnoručně dochucené či zakoupené vody zaženete žízeň ihned a přitom se vyvarujete nadměrnému příjmu cukru a dalších zbytečných přísad.

Zdroj: Toma Natura