Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Snažíte se otěhotnět? 4 rady, které zaberou: Zázrakem je kyselina listová, cvičení i správná poloha

/
  • Pokud jste se rozhodli s partnerem založit rodinu, máme pro několik rad, jak těhotenství pomoci.
    16. července 2018 ● 11:48

    Léto je přímo ideální pro plánování rodiny. Pokud jste se rozhodli s partnerem založit rodinu, máme pro několik rad, jak těhotenství pomoci.

  • 1.

    Kyselina listová a vitamin B

    Pokud se rozhodnete pro početí, je dobré začít brát vhodné doplňky stravy s obsahem kyseliny listové, která působí preventivně proti mnoha defektům u plodu a dokonce při dlouhodobém užívání předchází i předčasnému porodu. Pravidelné užívání doporučených dávek kyseliny listové snižuje riziko těchto vrozených vad o 50 až 70 %. Přirozeně je kyselina obsažena především v listové zelenině jako je špenát, brokolice, růžičková kapusta…

    Dobrou volbou je také vitamín skupiny B Inositol. Ideální je doplňky stravy začít konzumovat dva měsíce před prvními pokusy o otěhotnění. Pokud jste chudokrevné, je také vhodné zvýšit denní přísun železa.

    Pro těhotné je velmi důležitá kyselina listová.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pomůže i správná sexuální poloha

    Pokud je žena i muž v dobrém zdravotním stavu, neměla by mít poloha zásadní vliv. Pokud se vám ale dlouho otěhotnět nedaří, pomoci si přeci jen můžete. Pro početí je nejvýhodnější je poloha, kdy je muž nahoře a žena má podloženou pánev polštářem, takto se sperma dostane nejsnadněji k děložnímu čípku. Ženy často také po styku právě zvednou pánev do polohy „svíčka“ aby spermiím cestu k vajíčku zjednodušili… Naopak nejméně vhodné jsou polohy, kdy je partnerka v sedě.

    sex
    Autor: iStock

  • 3.

    Cviky k otěhotnění

    K usnadnění těhotenství je důležité také cvičení zaměřené na správnou funkci pánevního dna. Svůj negativní vliv může mít i neustálý stres, nedostatek pohybu nebo sedavé zaměstnání. „Může dojít k nevyváženosti pánevního dna včetně celého postavení těla a ke změně poměrů v pánvi. Tím dochází k horší funkci i pánevních orgánů včetně reprodukčních. Proto může mít vhodně zvolené cvičení velmi významný vliv při odstraňování funkční neplodnosti nejen u žen, ale i u mužů,“ primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí a dodala: „Cviky přitom nemusí být vůbec náročné. Naopak, mohou být prováděny pouze v milimetrech, a tak si je můžete zacvičit téměř kdekoliv, aniž by to někdo jiný věděl.“

    ....
    Autor: iStock

  • 4.

    Co třeba cvičit?

    Sedneme si vzpřímeně, pokud to lze, na kraj židle, nohy rozkročíme na šířku ramen. Paže skrčíme v lokti, opřeme se malíkovou hranou o střední část stehen. Odtlačíme se horními končetinami od stehen, dolními končetinami od podlahy, pánví resp. sedacími kostmi se odtlačíme od židle, jen velmi jemně - narovná se pánev a současně dochází ke stažení spodní části zadečku a pánevního dna, narovnáme se, vytáhneme hlavu nahoru. Jako bychom chtěli vstát a celé tělo se nám samo napřímí a současně se aktivuje pánevní dno.

    Těhotenské cvičení na míčích.
    Autor: iStock

     

Dnešní horoskopy