Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Domácí hamburger, salát z pomerančů a feta po řecku: 3 recepty, které musíte zkusit

/
  • Zkuste v kuchyni zase něco nového.
    22. června 2018 ● 10:51

    Je tady víkend a to je nejlepší čas zkusit v kuchyni něco nového. Což takhle naservírovat rodině třeba domácí hamburger. Máme pro vás tři rychlé a chutné recepty!

  • 1.

    Burgery s červenou řepou a jemným salátem

    Potřebujete: 2 lžíce másla, 1 cibule, 700 g mletého hovězího masa, 1 střední červená řepa, 30 g strouhanky, sůl a pepř, 3 lžíce křenu ve smetaně, 1 vejce, trošku oleje na opečení, bulky nebo jiné pečivo k podávání

    Salát: 3 mrkve, ½ menší hlávky čínského zelí, 1 jablko, 3 jarní cibulky, 3 lžíce kysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, lžička hrubozrnné hořčice, sůl a pepř

    Potup: Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno.

    *V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete.  Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily.

    *Zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.

    *Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Počkejte, až mírně vychladne, mezitím si připravte do mísy všechno ostatní - mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce.

    *Na tuto fázi můžete použít jednorázové kuchařské rukavice - pracuje se v nich velmi dobře a nebudete muset čistit ruce od červené řepy… Přidejte mírně vychladlou cibulku i s máslem, ve kterém se opékala.

    *Důkladně směs promíchejte, a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte - pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit - měla by mít docela výraznou chuť.

    *Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.

    *Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží, jak hodně máte rádi propečené.

    *Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci sestavit svůj burger sám.

    Burgery s červenou řepou a jemným salátem
    Autor: Fino

  • 2.

    Salát z pomerančů, řepy a oříšků

    Potřebujete: 4 menší syrové řepy, 6 lžic olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, pár snítek rozmarýnu, 2 pomeranče, hrst lískových oříšků, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce medu, špetka mletého zázvoru, hrst listů baby špenátu nebo polníčku

    Postup: Řepy pořádně omyjte a připravte si na plech velký list alobalu. Omyté řepy potřete olivovým olejem (dobře se vám to bude dělat v dlani, do které si trochu oleje nalijete), postavte je vedle sebe na alobal, osolte, opepřete a přidejte pár větviček rozmarýnu.

    *Alobal důkladně zabalte. Řepy dejte péct do trouby rozpálené na 200°C cca na hodinu (podle velikosti).

    *Upečené řepy nechte vychladnout a mezitím si oloupejte pomeranče, a pokud vám to jde dobře, vykrájejte z nich filátka (nebudete tam tím pádem mít žádné vnitřní slupky), ale klidně je můžete jen rozebrat na dílky a dílky překrojit.

    *Řepy oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na talíř dejte nejprve kousky řepy, pak pomerančů, posypejte nahrubo posekanými lískovými oříšky a na závěr pokapejte zálivkou smíchanou z 5 lžic oleje, citronové šťávy, soli, pepře, medu a zázvoru. Ozdobte lístky špenátu či polníčku.

    Salát z pomerančů, řepy a oříšků
    Autor: Fino

  • 3.

    Feta marinovaná na řecký způsob

    Potřebujete: 400 g fety, hrubě drcený barevný pepř, 2 stroužky česneku, cca 3 dcl olivového oleje, po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana, 2 čerstvé chilli papričky, 5 rajčat v oleji, hrst černých oliv

    K podávání: ajvar, bílý chléb středomořského typu nebo pita, beraní rohy, černé olivy

    Postup: Sýr vyndejte na prkénko a nakrájejte na kostky o hraně cca 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnku s olivovým olejem.

    *Bylinky posekejte nahrubo (bez dřevnatých stonků), tak aby stále zůstaly znatelné lístky – vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekejte nahrubo.

    *Všechny tyto suroviny pak vmíchejte do česnekového oleje. Do sklenice dávejte vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijte ji olejem se všemi přísadami, a takto pokračujte, dokud nebude sklenice plná.

    *Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Sklenice přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Podávejte s miskou ajvaru, který krásně doplňuje chuť tohoto jídla, olivami a beraními rohy.

    Zdroj: Fino

    Marinovaná feta
    Autor: Fino

Dnešní horoskopy