„Zatímco před lety se Češi spokojili s koupáním v rybníku a posezením u ohně, dnes jim to nestačí a vyhledávají další vyžití a sportovní aktivity, neobejdou se ani bez wi-fi. Kempy jsou proto nuceny zlepšovat své služby a předhánějí se v atrakcích, které na sezonu připraví. Kvalitní beach-volejbalové hřiště je už standard, v nabídce kempů jsou však i lezecké stěny, lanové parky nebo nabídka čtyřkolek,“ říká Aleš Hanzl z portálu dokempu.cz a jeden z pořadatelů ankety 4camping.cz Kemp roku.

Lidé dnes podle ankety dávají přednost kempům se slušnou gastronomií, nechtějí už na dovolené v tak velké míře vařit. Kempy se tomu snaží přizpůsobit nabídkou snídaní nebo kvalitních teplých jídel.

Zajímavostí také je, že v posledních letech kempy registrují vzrůstající počet domácích návštěvníků s karavany a obytnými auty, zatímco dříve s nimi přijížděli zejména zahraniční hosté.

Návštěvníci kempů chtějí větší komfort

S oblibou kempování vzrůstá také nabídka vybavení pro kempaře. „Oblíbené je například skládací nádobí nebo stany s nafukovací konstrukcí, kdy i větší stan pro 5 a více lidí dokáže s minimem námahy postavit jeden člověk a postačí mu k tomu pouze pumpa. Vždy je ale více než dobré si vše prakticky a na vlastní kůži vyzkoušet, což můžete učinit například na každoroční Výstavě stanů a vybavení do přírody, která začíná 1. června a potrvá až do 19. srpna na PVA Expo Praha Letňany,“ doporučuje Aleš Hanzl.

Současným trendem je podle něj také tendence snižování hmotnosti a rozměrů vybavení do přírody, které není na úkor funkčnosti, ba naopak – minimalismus je důsledkem vývoje nových a stále lepších technologických postupů a materiálů.

Sílící ekologický přístup se projevuje ve využívání přírodních zdrojů energie, konkrétně té solární. Velmi oblíbené jsou malé solární nabíječky pro dobíjecí tužkové baterie, ale i větší a výkonnější zařízení, která už dokážou nabíjet i notebooky, dále solární lampy, svítilny či solární sprchy.

Kempy mají už dostatečné zázemí.
Autor: profimedia.cz

10 nejlepších kempů roku 2017:

1. Autocamp Sedmihorky, Liberecký kraj

2. Camping Vranovská pláž, Jihomoravský kraj

3. Autokemp Frenštát pod Radhoštěm, Moravskoslezský kraj

4. Kemp a chaty Stříbrný rybník, Královéhradecký kraj

5. Liščí Mlýn, Moravskoslezský kraj

6. Kemp Keramika, Plzeňský kraj

7. Koupaliště a kemp Pecka, Královéhradecký kraj

8. Kanak – kemp Branná, Jihočeský kraj

9. CAMP DOLCE, Královéhradecký kraj

10. Kemp u Kukačků, Jihočeský kraj

Zdroj: Anketa 4camping.cz Kemp roku je prestižní a rozsahem největší tuzemská akce zaměřená na hodnocení kvality služeb v kempech. Letos proběhne už její 14. ročník. Do hodnocení se každoročně zapojí několik desítek tisíc turistů z ČR a SR. Více na https://www.dokempu.cz/clanky/detail/4camping-cz-kemp-roku-kompletni-zebricky-nejlepsich-kempu-roku-2017