Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letní neduhy, které nám ničí dovolené: 3 tipy, jak porazit průjem, úpal a štípance

/
  • Úpal, bodnutí hmyzem a průjem – tři nejčastější zdravotní problémy, které nás v teplých měsících mohou pěkně potrápit.
    20. června 2018 ● 12:33

    Úpal, bodnutí hmyzem a průjem – tři nejčastější zdravotní problémy, které nás v teplých měsících mohou pěkně potrápit. Máme pro vás několik babských rad, které vám zaručeně pomohou.

  • 1.

    Průjem

    Jídlo koupené u stánků třeba na koupališti, zkvašené či neumyté ovoce, „splácání“ nejrůznějších pochutin dohromady, výrazné koření, ledové nápoje, vysoké teploty a mnoho dalších příčin má právě letní průjem. Tělo se pak snaží škodliviny vypudit co nejrychleji a zrychlí metabolismus.

    Co pomáhá: Pít a pít! Největším rizikem je rychlé odvodnění organismu. Takže ideální je vlažný neslazený černý a heřmánkový čaj či minerálka. Pomáhá i šťáva z kysaného zelí. Zobejte borůvky, sušené švestky či banány, které doplní draslík. Chcete-li něco teplého do žaludku – ideální je vařené neochucená rýže. Můžete do ní nastrouhat a povařit mrkev. Osvědčený je i suchý rohlík předešlého dne.

    Úpal, bodnutí hmyzem a průjem – tři nejčastější zdravotní problémy, které nás v teplých měsících mohou pěkně potrápit.
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Úpal a úžeh

    Úpal vzniká dlouhodobým přehřátím organismu v dusném a vlhkém počasí a nedostatkem tekutin. Úžeh je přehřátí mozku, které vzniká přímým slunečním zářením. Poznáte je tak, že člověk se cítí malátný, chůzi má vratkou, je horký, potí se, může jít až do mdlob.

    Co pomáhá: Chladná a větraná místnost. Studné obklady, často i celotělové do vlhkého prostěradla. Nohy zvednout do výšky. Důležité jsou tekutiny – ideální jsou minerálky, iontové nápoje nebo lehce osolená voda. Pokud stav přetrvává, je návštěva lékaře nezbytná.

    Úpal, bodnutí hmyzem a průjem – tři nejčastější zdravotní problémy, které nás v teplých měsících mohou pěkně potrápit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Bodnutí hmyzem

    Včela, vosa, ovád, sršeň, komáři a další havěť si na nás v létě přímo brousí žihadla. Kromě nepříjemného svědění zůstává po jejich kousnutí často oteklé místo, které je zarudlé a horké a může mít velikost lívance. Žádný repelent není stoprocentní, takže bodnutí se určitě nevyvarujete.

    Co pomáhá: Rozkrojená cibule i octový obklad, které snižují svědivost. Horkost z rány vytahuje alkohol, takže nalijte něco tvrdšího na kapesník a přikládejte na postižené místo. Příjemné jsou studené zábaly nebo rovnou ponechání kousance pod tekoucí ledovou vodou. Tea tree olejíček má protizánětlivé účinky a dezinfikuje.

    Úpal, bodnutí hmyzem a průjem – tři nejčastější zdravotní problémy, které nás v teplých měsících mohou pěkně potrápit.
    Autor: Profimédia

     

     

     

     

     

Dnešní horoskopy