Třešně, jahody, borůvky v hlavní roli: 4 recepty na delikátní sladká pokušení
-
Sezonní ovoce letos dozrálo o něco dřív, tak si můžete vychutnat nejrůznější dobroty ze sezonního ovoce. Vyzkoušet můžete i něco nového! Máme pro vás pár receptů.
- 1.
Jahodového muffiny z rýžové mouky
Potřebujete na 12 ks: 2 hrnky rýžové mouky, 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka, 2 vejce, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 200 g čerstvých jahod, stévie nebo třtinový cukr (podle chuti), 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, olej na vymazání formy
Postup: Do misky kuchyňského robota vsypte mouku s kypřícím práškem. Přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt, stévii a špetku soli.
*Vše postupně důkladně promícháme. V průběhu míchání postupně přilévejte mléko a míchejte do té doby, dokud vznikne hladké těsto.
*Na závěr přidejte do těsta na kousky nakrájené jahody a těsto pak jen lehce promíchejte.
*Formu na muffiny si snadno vymažte olejem a těsto rozdělte lžící do formiček. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut.
- 2.
Mandlovo-borůvkové mléko s vanilkou
Potřebujete: 200 g mandlí - mohou být loupané i neloupané, 500 ml vody, hrst borůvek, 1 vanilkový lusk
Postup: Mandle vsypte do větší misky, zalijte je vodou a nechte je nejlépe přes noc odstát.
*Druhý den mandle přesuňte společně s vodou do mixéru a vše pořádně rozmixujte.
*Vzniklou směs přeceďte přes gázu nebo sítko - získáte tak čisté mandlové mléko.
*Drť, která vám zůstala po mixování, nevyhazujte, ale můžete jej použít např. při pečení do těsta.
*Tekutinu vraťte zpět do mixéru, přidejte hrst borůvek, vanilkovou dřeň z lusku a znovu vše rozmixujte.
- 3.
Ovesný koláč s jahodami
Potřebujete na spodní vrstvu: 100 g kvalitního rostlinného másla nebo margarínu, 150 g hladké ovesné mouky
Potřebujete na ovocnou náplň: 200 g rebarbory, 200 g jahod, 100 g Agávový sirupu, 3 lžíce škrobu, cca 50 ml vody
Na drobenku: 50 g tuku, 75 g jemných ovesných vloček, 50 g hnědého cukru, 50 g ovesné mouky
Postup: Smícháme tuk s moukou a namačkáme ho do formy o rozměrech 20 cm. Dáme na 20 min do chladu a pak předpečeme si ho 20 min v troubě vyhřáté na 180 ° C.
*Dokud se nám připravuje korpus, uvaříme si náplň. Do většího hrnce nebo hlubší pánve dáme ovoce, vodu, škrob a sladidlo. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Část ovoce můžeme přidat až po uvaření. Je lepší, když je ovoce nakrájené na menší kousky.
*Uvařenou směs dáme na předpečený korpus.
*Připravíme si drobenku. Do mísy si dáme všechny suroviny a prsty zpracujeme na sypkou směs. S ní rovnoměrně posypeme ovocnou náplň. Dáme do vyhřáté trouby na 180 ° C na 25 min zapéct. Nejlepší je, když si po upečení koláč ještě chvíli odpočine.
- 4.
Makovo-třešňový chlebíček
Postup: 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky, 1/4 hrnku mletého máku, 1 hrnek rostlinného mléka, 2 hrnky vypeckovaných třešní, 3 lžíce přepuštěného másla, stévie nebo třtinový cukr (dle chuti), 5 vajec (4 celá + 1 žloutek), 1 balení prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli
Postup: Do malého hrnce vlijte mléko, přidejte mák, promíchejte a nechte cca 5 minut vařit. Směs odstavte z plotny a nechte ji vychladnout. Do mísy kuchyňského robotu vyklepněte 4 celá vejce a 1 žloutek.
*Přidejte cukr nebo stévii, přepuštěné máslo, vanilkový extrakt, špetku soli a vše nechte robotem vyšlehat dohladka.
*Do hladké hmoty vlijte makovou směs, vsypte prášek do pečiva a postupně přidávejte mouku. Nasaďte plochý šlehač a nechte robota vypracovat hladké těsto.
*Do hotového těsta vsypte vypeckované třešně a lehce promíchejte, aby se třešně propojily s těstem.
*Takto připravené těsto vlijte do pečící formy na chlebíček (já jsem ji pro lepší chuť lehce vymazala kokosovým olejem) a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45-50 minut.
*Po upečení nechte chlebíček vychladnout a nakrájejte ho na plátky.
Zdroj: blog.kitchenaid.cz