Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V hlavní roli ajvar: 3 recepty, které vám udělají doma léto a přenesou vás do Středomoří

/
  • Vyzkoušejte středomořské recepty v hlavní roli se "srbským zeleninovým kaviárem" - ajvarem.
    18. května 2018 ● 11:32

    Ajvar, který pochází ze srbské kuchyně, se zabydlel už i u nás a je oblíbenou součástí především masových pokrmů. Říká se mu také srbský salát nebo srbský zeleninový kaviár a jde o čalamádu připravenu především z červených paprik, česneku a chilli. Máme pro vás tři recepty, jak si s ajvarem své jídlo ještě více vychutnáte.

  • 1.

    Krkovička na česnekové topince s ajvarem

    Potřebujete:  4 plátky krkovice, 1 cibule, 6 lžic oleje, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 4 stroužky česneku, ½ lžičky mletého zázvoru, několik lístků šalvěje anebo rozmarýnu, sůl, pepř, 3 dcl světlého piva, 1 lžíce medu, 1 lžíce másla, Ajvar jemný, topinky potřené česnekem

    Postup: Krkovici nařízněte na několika místech po okrajích, to proto, aby se plátky nekroutily. Následně se pusťte do marinády, ve které bude maso přes noc odpočívat. Více tak do sebe natáhne všechny chutě.

    *Nejprve smíchejte olej, hořčici, prolisovaný česnek, zázvor, nasekané lístky bylinek, sůl a pepř. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do vytvořené směsi a promíchejte.

    *Do připravené marinády vložte maso, zakryjte ho a přes noc nechte uležet v chladničce. Pokud budete marinovat déle, tak se nic nestane, ba naopak.

    *Jakmile bude krkovička dostatečně odleželá, můžete se pustit do smažení. S olejem šetřete – je v marinádě a maso je tučné dost, tak jím pánev jen lehce potřete.

    *Plátky smažte z každé strany 4 minuty. Hotové maso na sebe naskládejte, zabalte do alobalu a nechte cca 5 minut odpočívat.

    *Mezitím si doděláte šťávu k masu. Do pánve s výpekem přilijte pivo, přidejte med, osolte, opepřete a nechte mírně zredukovat. Vypněte plamen a přidejte lžíci másla, to šťávu zjemní.

    *Maso dejte zpět do pánve ke šťávě a zakryjte pokličkou. Mezitím na druhé pánvi klasickým způsobem opečte topinky. Pokud už je na vás oleje moc, použijte toustovač. *Hotové topinky nezapomeňte potřít česnekem. Maso servírujte společně s topinkou a kopečkem ajvaru.

    Krkovička na česnekové topince s ajvarem
    Autor: Podravka

  • 2.

    Lososové ražniči

    Potřebujete:  1 kg filet z lososa, 2 lžíce koření na ryby, 50 ml olivového oleje, 2 limety a 16 špejlí, čerstvé oregano, Ajvar jemný

    Postup: Filety z lososa omyjte, osušte papírovým ubrouskem a nakrájejte na kostky 3 x 5 cm. Takto připravené kostky dejte do mísy a potřete je směsí z koření na ryby a olivového oleje.

    *Nechte 30 minut marinovat a mezitím si na tenké plátky nakrájejte limetky. Vezměte 2 špejle a na ně napíchněte kostku lososa tak, aby vzdálenost mezi špejlemi byla 1 až 1,5 cm.

    *Poté napíchněte plátek limetky, který podle potřeby můžete přeložit napůl, střídavě napichujte lososa a limetku. Prvním a posledním kouskem na špejli by měl být losos.

    *Takto připravené ražniči grilujeme z obou stran cca 2 minuty na řádně rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi.

    *Hotové ražniči dáme do uzavíratelné nádoby, posypeme oreganem, zakryjeme a necháme zhruba 2 minuty odstát. Následně podáváme s ajvarem a opečenými kousky chleba.

    Tip: Špejle na ražniči namočte do vody a nechte odstát cca 1 hodinu, díky tomu při grilování neshoří. 

    Lososové ražnici s ajvarem
    Autor: Podravka

  • 3.

    Marinovaná feta na řecký způsob

    Potřebujete:  400 g fety, hrubě drcený barevný pepř, 2 stroužky česneku, zhruba 3 dcl olivového oleje, po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana, 2 sušené chilli papričky, 5 sušených rajčat, hrst černých oliv, Ajvar jemný

    Postup: Fetu nechte okapat a nakrájejte na kostičky. Česnek prolisujte do misky a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky nasekejte nahrubo, ale dřevnaté stonky vyhoďte.

    *Nahrubo nasekejte i chilli papričky a sušená rajčata. Drcený pepř a všechny nasekané suroviny vmíchejte do česnekového oleje.

    *Nyní je čas na čáry se samotnou fetou. Do sklenice dejte vždy jednu vrstvu kostiček sýra a zalijte olejem se všemi přísadami. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. *Nezapomeňte, že sýr musí být zcela ponořený v oleji.

    Takto naloženou fetu nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Po uplynutí alespoň dvou dnů, můžete směle debužírovat.

    Tip: Fetu podávejte ve společnosti s Ajvarem jemným, ten totiž skvěle doplňuje chuť naloženého sýra.

    Zdroj: Podravka

    Marinovaná feta na řecký způsob
    Autor: Podravka

Dnešní horoskopy