O tom, že auta definují naši osobnost, není pochyb. Zatímco jedni využívají auto k přepravě na kratší vzdálenosti, pro jiné se vůz stává druhým domovem. Takové spojení vytváří mezi majitelem a vozem jasnou synergii.

„Obecně se dá říci, že ženy vybírají auto podle barvy a elegance a muži podle výkonu. Ten zase příliš nezajímá ženy, které chtějí, aby auto splnilo očekává z hlediska praktického využití. U můžu je ale celý výběr z velké části o egu. Auto musí odpovídat jejich osobnosti, je to pro ně kus seberealizace,“ říká Alois Hudeček, předseda Asociace dopravních psychologů.

Prcek na praktickou jízdu

Ženy, které si vybírají hatchback s jednoduchou obsluhou, jsou přátelské, snadno se seznamují, udržují kvalitní sousedské vztahy, jsou praktické. Jsou to řidičky ekonomické, často mezi nimi najdeme matky na mateřské a v domácnosti nebo studentky. „Praktické řidičky volí pohodlí a bezpečí při každodenním cestování. U nás takové řidičky často sahají například po Yarisu, jehož interiér je maximálně pohodlný, vůz přitom díky vyspělým technologiím zaručuje vysokou míru bezpečnosti a ochranu před nehodami. Ekonomicky uvažující řidičky ocení možnost výběru hybridního pohonu, který je úspornější“ říká Jitka Kořánová z Toyoty.

Odvážná miluje svobodu a prostor

Jezdíte velkým vozem? Ženy, které si pro své jízdy volí například SUV, mají rády větší prostor, jsou sebevědomé a nebojí se dát najevo svůj názor. Často se pouštějí do složitých kroků, nerady se vzdávají a rády jsou středem pozornosti v tom kladném slova smyslu. SUV jim dodává sebejistotu v nelehkých životních situacích díky prvkům aktivní a pasivní bezpečnosti. „SUV jsou dnes velmi oblíbenou kategorií automobilů. Ženy, které si tyto vozy pořizují zpravidla velmi dobře vědí, co od auta chtějí a auto berou i jako módní a společenský doplněk. Většinou se jedná o ženy z vyššího managementu větších firem,“ říká generální ředitelka sítě autocenter AAA AUTO Karolína Topolová.. Sportovní vozy si zase vybírají ženy a dívky s notnou dávkou soutěživosti v krvi.

Jak barvy odkrývají charakter

Charakter majitelky dokáže přiblížit také barva vozu. Červenou a černou barvu vozu si vybírají agresivnější řidičky, které v životě vyhledávají vzrušující aktivity plné adrenalinu. Sebevědomí jim nechybí, stává se jim, že nedomýšlejí následky svých činů. „Žena, která si vybere červené auto, říká světu, že se ráda předvádí. Je tak trochu exhibicionistka,“ říká Marcie Cooperman, profesorka teorie barev na Parsonsově škole designu v New Yorku. Alois Hudeček dodává, že červenou volí také ženy, co mají rády pastelové barvy. Červená je zároveň barvou, která nejvíce sluší malým autům.

Majitelky vozů modré barvy jsou naopak klidné, přemýšlivé, hledají harmonické vztahy a vyznačují se silnou vůlí. Baví je jóga a rády meditují. Bílá barva je spojena s čistotou a čestností. Bílé auto budou vlastnit ženy elegantní, usilující o dokonalost. Libují si v umění a nebojí se do něho také investovat.

Zemité tóny aut jako je hnědá, béžová nebo zelená si vybírá žena milující a respektující přírodu a venkov. Žluté auto značí přání majitelky upoutat na sebe pozornost za každou cenu a snahu vymanit se ze stresu a hledání životního štěstí. Stříbrná barva karosérie značí chladný odstup a člověka, který chce být mimořádný. Zlatým vozem jezdí ženy milující okázalost a luxus. Celosvětově ale vede barva bílá. Více jak třetina prodaných vozů je bílé barvy a preferují ji právě ženy. Bílá představuje čistotu, ale také může napovědět, že majitelka vozu je perfekcionistka každým coulem. Umí být cílevědomá a perspektivní a především dobře připravená na nejrůznější situace, které mohou v jejím životě nastat.

Drahé a špinavé?

Často o nás může leccos vypovídat i cena automobilu. Luxusní vozy s pestrou výbavou obvykle vlastní ženy, které mají nadprůměrný příjem, jsou extravagantní a jedinečné. Řídí je často vysoce postavené manažerky nebo podnikatelky. Pozor dávejte i na čistotu automobilu, špinavý vůz naznačuje lenivost a nezodpovědnost, jeho řidička se příliš nezabývá detaily a ráda přehlíží. A to rozhodně není dobrá vizitka!