Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Špenátové tartaletky, česnekové trojhránky a třešňový koláč: 3 recepty, kterými oslníte

/
  • Špenátové tartaletky
    27. dubna 2018 ● 10:33

    Zasytí a navíc výborně chutnají! Vyzkoušejte o prodlouženém víkendu, třeba na chatě, tři rychlé a dobré recepty.

  • 1.

    Česnekové trojhránky

    Potřebujete na těsto: 500 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 150 ml rozpuštěné Hery, 500 ml polotučného mléka, 1 kostka čerstvého droždí (42 g), špetka cukru, 2 lžičky soli

    Potřebujete na náplň: 200 g měkkého rostlinného tuku, zhruba 10 až 15 stroužků česneku (podle síly a chuti), 3 lžičky soli

    Postup: Z vlažného mléka se špetkou cukru, do kterého jste nadrobili droždí, si připravte kvásek. Nechejte mléko s droždím stát na teplém místě, kde není průvan, a čekejte, až na povrchu vyskočí bubliny. Kvásek je hotový.

    *Ideální je, nechat těsto umíchat v kuchyňském robotu. Můžete však míchat také ručně.

    *Obě mouky, rozpuštěný tuk, kvásek a sůl umíchejte v hladké, nelepivé těsto. Nechejte na teplém místě, přikryté utěrkou, hodinu kynout.

    *Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň.

    *Rozpusťte tuk, ochuťte ji solí a přidejte do ní prolisované stroužky česneku. Promíchejte a nechejte odstát. Těsto rozdělte na 4 kousky.

    *Z každého kousku vyválejte placku, dlouhou jako plech, ve kterému budete péct a širokou asi 20 cm. Placku potřete česnekovou náplní. Zaviňte jako roládu.

    *Přemístěte na plech a ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníčky, které od sebe neoddělujte. Takto připravte všechny čtyři pláty. Když vám zbude trochu náplně, nechejte si ji na potření.

    *Nechejte ještě 40 minut kynout, přikryté utěrkou. Potřete zbylou náplní a posypejte tím, co máte rádi, například kmínem, mákem, sezamem…

    * Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 35 minut.

    NÁŠ TIP: v sezoně medvědího česneku přidejte do náplně ještě nasekané listy medvědího česneku.

    Česnekové trojhránky
    Autor: Hera, Dione

  • 2.

    Obrácený třešňový koláč

    Potřebujete: 500 g třešní bez pecek, ještě nejsou čerstvé, takže volte kompot, 2 hrsti mandlových plátků

    Potřebujete na karamel: 100 g Hery, 100 g cukru krupice

    Potřebujete na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, 100 g Hery, 120 g cukru moučka, 2 vejce, 150 g kysané smetany, 100 g smetany ke šlehání

    Postup: Nejprve si ze 100 g cukru a 100 g tuku si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout.

    *Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte tuk a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.

    *Připravenou formu si vymažte tukem, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.

    *Měkký tuk (100 g) a cukr moučka začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu.

    *Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. *Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.

    *Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. Povrch koláče bude zlatavý. Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.

    Obrácený třešňový koláč
    Autor: Hera, Dione

  • 3.

    Špenátové tartaletky

    Potřebujete na těsto: 2 vejce, 6 lžic olivového oleje, 120 g jemně nastrouhané mrkve, 100 g ovesných rozemletých vloček, 140 g celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl

    Potřebujete na náplň: 4 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 80 g Listového špenátu řezaného, 8 až 10 sušených rajčat, 200 ml mléka, 2 vejce, 100 g čedaru, sůl, mletý pepř

    Postup: Do robotu dejte vejce s olivovým olejem a nechte prošlehat plochým nástavcem. Po chvíli přidejte nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti.

    *Zpracované těsto si rozdělte na osm dílů a vytvarujte z každé části na pomoučněném válu kolečka, kterými plňte formičky na tartaletky.

    * Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Mezitím si připravte náplň.

    *Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova. Přidejte špenát a směs osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekaná sušená rajčata a nechte vychladnout.

    * V míse si smíchejte mléko s vejci, nastrouhaným sýrem a přidejte ke špenátové směsi.

    *Upečené tartaletky plňte vzniklou náplní a pečte na 180 stupňů dalších 15 až 20 minut. Hotové koláčky můžete podávat v teplé i studené formě, skvěle poslouží k obědu, večeři i svačině.

    Zdroj: Hera, Dione

    Špenátové tartaletky
    Autor: Hera, Dione

Dnešní horoskopy