Velikonoce jsou tu: Vejce, lízátka i košíčky - 3 recepty na sváteční pečení
-
Velikonoce jsou za dveřmi! Kromě tradičního beránka nebo mazance můžete rodinu překvapit i nějakou novou sváteční dobrotou. Máme pro vás tři recepty k nakousnutí.
- 1.
Krémová vejce
Potřebujete na těsto: 3 žloutky – bílky použijeme na zdobení, 1 kg hladké mouky, 500 g Hera máslová příchuť, 250 g moučkového cukru
Postup: Veškeré suroviny spojíme a uhněteme hladké těsto, které dáme přes noc vychladit. Poté vyválíme cca 5 mm tlustý plát a vykrájíme z něj vejčité tvary. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170° C asi 10 minut.
Po upečení slepíme krémem, na který potřebujete: 250 g rostlinného tuku, 100 g pistácií, 100 g bílé čokolády, 100 g kondenzovaného slezeného mléka
Postup: Vyšleháme rostlinný tuk společně s kondenzovaným slazeným mlékem, poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme najemno nasekané pistácie. Zdobíme bílkovou polevou dle fantazie.
Na bílkovou polevu potřebujete:
Dle množství bílku přidejte stejné množství krupicového cukru a šlehejte min. 15 minut. Poté opatrně stěrkou vmíchejte dvojnásobné množství dobře prosátého moučkového cukru. Glazuru lze dobarvovat dle potřeby vodou ředěnými potravinářskými barvami.
- 2.
Velikonoční lízátka
Potřebujete: 200 g smetany na šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 50 g rostlinného tuku, 10 ml pomerančového likéru
Postup: V zahřáté smetaně rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty poté zašleháme tuk a dáme vychladit. Z vychlazené hmoty ručně vytvarujeme kuličky, které napícháme na nanuková dřívka a dáme dobře vychladit. Na vodní lázni si rozpustíme 200 g bílé čokolády a 50 g rostlinného tuku. Do této polevy pak namáčíme připravené kuličky na dřívku. Důležité je čokoládu při rozpouštění nepřehřát - měla by být vlažná. Hotová lízátka dozdobíme do podoby kuřátek.
- 3.
Muffinové košíčky
Potřebujete: 4 vejce, 250 g rostlinného tuku, 200 g krupicového cukru, 300 g hladké mouky, 1 pytlík kypřícího prášku, 200 g čokolády nasekané na kousky
Postup: Rostlinný tuk společně s cukrem a vejci utřeme do hladké pěny. Přidáme mouku spojenou s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme kousky čokolády. Naplníme formy na muffiny nebo papírové košíky a pečeme na 180° C asi 35 minut. Hotové muffiny poté dozdobíme čokoládovým krémem.
Na krém potřebujete: 200 g čokolády, 200 g smetany, 100 g rostlinného tuku
Postup: Rozpustíme čokoládu společně se smetanou a necháme do druhého dne vychladnout v pokojové teplotě. Přidáme tuk a vyšleháme hladký krém, který pomocí sáčku nastříkáme na upečené muffiny do tvaru proutí. Ucha košíků si připravíme předem z obarvené marcipánové hmoty, kterou stočíme do podoby a velikosti odpovídající muffinům a necháme důkladně vyschnout. Hotové košíčky dozdobíme čerstvým ovocem dle libosti.
Zdroj: Hera