Mléko zatracované i vynášené: 4 mýty a pravdy o »bílém zlatě«
-
Vynášené i zatracované mléko! Patří nebo nepatří do našeho jídelníčku: Měli by ho pít jen děti a dospělí už ne? Máme pro vás několik mýtů i argumentů, které je vyvrací.
- 1.
Mýtus: Mléko je jen pro děti
Odpůrci mléka tvrdí, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce, tedy nejčastěji krávy. Poukazují tak na to, že v dospělosti žádný jiný savec – kromě kočky domácí – mléko nepije. Někteří dokonce tvrdí, že trávit laktózu je člověk schopný pouze do pěti let věku, pak už v našem organismu jen škodí.
Pravda: Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší. Tolik potřebný vápník vstřebává právě především z kravského mléka. Pokud má někdo problém s trávením laktózy, jde o problém jedince nikoliv celého lidského druhu. Vědci dokonce objevili gen, který především Evropanům pomáhá lépe trávit mléko.
Mléko a mléčné výrobky jsou opředeny mnoha mýty, třeba tím, že jsou pro zdraví nebezpečné. To je ale nesmysl, mléko k životu potřebujeme.Autor: iStock - 2.
Mýtus: Když jste nemocní, mléko zahleňuje
Pokud máte rýmu a kašel a jste nachlazení, měli byste se vyhýbat mléčným výrobkům, protože zahleňují.
Pravda: Kravské mléko rozhodně nezahleňuje. Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film - emulze tuku a vody, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
Mléko a mléčné výrobky jsou opředeny mnoha mýty, třeba tím, že jsou pro zdraví nebezpečné. To je ale nesmysl, mléko k životu potřebujeme.Autor: Shutterstock.com - 3.
Mýtus: Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé
Jen co je čerstvé, je zdravé. Trvanlivé mléko navíc neobsahuje žádné vitamíny a minerály.
Pravda: Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek. U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.
Mléko a mléčné výrobky jsou opředeny mnoha mýty, třeba tím, že jsou pro zdraví nebezpečné. To je ale nesmysl, mléko k životu potřebujeme.Autor: Profimedia - 4.
Mýtus: Trvanlivé mléko obsahuje »éčka«
Mléko v krabici je plné »éček« a konzervantů. Tvrdí mnozí. Je to jen obarvená voda bez výživových hodnot.
Pravda: Při výrobě trvanlivého mléka se do mléka přídavné látky nedávají, ani konzervační, ani jiné. Trvanlivost je dosažena metodou tepelnému ošetření a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba trvanlivosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.
Zdroj: mlekovaszdravi.cz