Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Suché a lámavé nehty? 4 rady, jak jim vrátit krásu a lesk

/
  • Pokud se vaše nehty třepí a lámou, je někde chyba. Poradíme, co dělat.
    12. února 2018 ● 11:34

    Máte také nehty, které se stále zatrhávají, lámou a vůbec nekrášlí vaše ruce? Možná jim nedáváte to, co potřebují. Poradíme, jak to změnit.

  • 1.

    Mastná lázeň

    Když si umyjete ruce, důkladně je vysušte, ideální je nakrémovat je po každém mytí. To ale není vždycky možné. Proto rukám a nehtům dopřejte »mastnou lázeň«. Alespoň třikrát týdne ruce a nehty promažte opravdu hodně mastným krémem, použít můžete i olivový olej, a aby nebylo mastné vše, na co sáhnete, navlékněte si bavlněné rukavice. Uvidíte, tu změnu!

    Když si umyjete ruce, důkladně je vysušte, ideální je nakrémovat je po každém mytí.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Pilujte jedním směrem

    Spíše než stříhat je lepší pilovat a ideálně skleněným či papírovým pilníkem. Kovový není příliš vhodný. Pilujte jen jedním směrem. Nehtovou kosmetiku neprovádějte po dlouhé koupeli, nehty jsou totiž rozměklé a snáze se lámou. Pokud si je lakujete, odlakovač vybírejte bez acetonu a formaldehydu. Tyto chemikálie totiž nehty vysušují a ty se pak třepí.

    Lepší než stříhání je pro nehty pilování.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jezte banány a čokoládu

    Nehty potřebují pro svou krásu mnoho minerálů a stopových prvků. Do jídelníčku proto zařaďte celozrnné pečivo, mrkev, jablka ale i petrželku a červenou řepu. Obsahují křemík, který je společně s vápníkem »stavebním kamenem« nehtů. Kvůli hořčíku můžete i hřešit, proto ten je obsažený třeba v čokoládě, ale také v mléčných výrobcích a zelenině. Zinek dostanete do těla společně s vejci, rybou nebo dýňovými semínky a železo s pořádnou »flákotou« červeného masa. Z vitamínů je důležité »béčko«. Takže zařaďte banány, brokolici, avokádo nebo třeba řapíkatý celer.

    Své nehty můžte ovlivnit i stravou.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jaké máte nehty a co na ně platí?

    *lámavé nehty – bývají sice pevné, ale lámou se a třepí. Jsou jako sklo. Jsou matné a vysušené. Tady nepomůže zpevňovač. Doplňte vitamín B a C a více pijte.

    *suché nehty – třepí se na konečkách a mají na povrchu rýhy. Na ně platí mastný krém a při domácím úklidu saponáty používejte rukavice.

    * dehydrované nehty - jsou tenčí a slabší než suché a odlupují se z nich šupinky. Občas bývají i nažloutlé. Doplňte vápník a »béčko«.

    Své nehty můžte ovlivnit i stravou.
    Autor: Shutterstock.com

Témata

nehty ruce péče

Dnešní horoskopy