Pro mne to byla cesta mimořádně poučná, plná práce i emocí. Více než 142 000 podpisů pod peticí za moji kandidaturu bylo a je skvělým povzbuzením do finiše. Neopíral jsem se o hlasy politiků a senátorů, ale o vaši touhu a povzbuzení, že chcete mít nadstranického a slušného prezidenta.

Společně s vámi přemýšlím, jakých bude těch následujících pět let. Za sebe vím, že chci žít v bezpečné, hrdé a sebevědomé zemi, kde vládne demokracie a platí jasná pravidla. V zemi, kde se můžeme jeden na druhého spolehnout, umíme se postarat o slabší a nebojíme se říci svůj názor. Věřím ve slušnost, zodpovědnost, řád a jasnou orientaci na evropské hodnoty.

Prezident Zeman toho před pěti lety hodně nasliboval. Nakonec však své sliby nenaplnil. Můžeme mít různé názory na to, že si vede svoji zahraniční politiku a že obdivuje vlády, jimž je suverenita jiných států zcela lhostejná. Jako bychom v historii neměli roky 1938 a 1968. To hlavní, v čem ale řadu občanů zklamal, je, že se nestal kladným vzorem, morální autoritou. A tou by prezident měl být. Nepovzbuzuje, jen kárá, je sarkastický a strefuje se do svých oponentů. Náš národ nesjednotil, ale naopak rozdělil.

Nechci, aby byla Česká republika rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Nesouhlasím s nálepkováním. Chci zakopat příkopy mezi “my” a “oni”. Pokud mé hodnoty sdílíte, podpořte mne. A především prosím – běžte k volbám. Změna se skládá z každého vašeho hlasu. První kolo rozhodne, zda postoupí kandidát, který má sílu Miloše Zemana porazit.

Věřím, že spolu to dokážeme!

S úctou,

Jiří Drahoš

Fotogalerie
4 fotografie