Při změně dodavatele elektřiny nebo plynu se mění jen smlouvy a vyúčtování. Elektroměry, plynoměry, dráty nebo plynové vedení zůstávají staré. Jenže úplně jednoduché to také není. A to především kvůli smlouvám, které mohou obsahovat vysoké pokuty za předčasné ukončení i různé poplatky u smlouvy nové. Když se v nich zorientujete, může se vašemu rozpočtu výrazně ulevit.

Žádost o ukončení musíte podat nejpozději k termínu dohodnutému ve stávající smlouvě nebo uvedenému v obchodních podmínkách dodavatele. Pokud totiž smluvní vztah řádně neukončíte, v souladu se smlouvou můžete dostat smluvní pokutu.

U smlouvy na dobu určitou to mohou být i desetitisíce korun, nebo musíte zaplatit neodebranou energii v předpokládané výši. U smluv na dobu neurčitou musíte dodržet výpovědní lhůtu. Ta po roce 2011 může být maximálně 3 měsíce, ale u starších smluv mohla být klidně i půl roku.

Dodavatele plynu nebo elektřiny můžete změnit i ve chvíli, když zdražuje nebo mění podmínky smlouvy (§ 11a odst. 5 energetického zákona). A řada dodavatelů právě na přelomu roku ceníky mění. Pokud vás o této změně dodavatel informuje 30 dní dopředu, můžete dát výpověď nejpozději 10 dní před plánovanou změnou. Jestliže vás neinformoval, můžete smlouvu vypovědět do 3 měsíců od této změny.

„Zvýšení ceny musí být oznámeno přímo vám, nestačí tedy plošné oznámení např. na webu obchodníka. Doporučujeme si ověřit ceny vašeho dodavatele platné od 1. 1. 2018, a pokud budou vyšší, můžete využít svých práv a od smlouvy odstoupit. Tak můžete učinit pouze do 30. 3. 2018,“ upozorňuje JUDr. Tomáš Panáček ze společnosti Licit. Dojde-li ke zvýšení tzv. regulované ceny (poplatků za distribuci apod.), právo na odstoupení od smlouvy nemáte.

Novou smlouvu si před podpisem pořádně pročtěte. Kromě ceny za dodávku si prověřte i zkušenosti ostatních zákazníků a zaměřte se na chytáky:

  • Výpovědní doba – Čím nižší, tím lepší. Soustřeďte se i na další okolnosti ukončení vztahu, kupř. výši sankcí.
  • Ceníky dalších služeb – Pozor na vysoké ceny za výpisy nebo drahé telefonáty na zákaznickou linku.
  • Cena dodávky – Nenechte se zlákat sliby prodejců a porovnejte si ceny na kalkulačce Energetického regulačního úřadu nebo přímo v cenících dodavatele.
  • Aktivační poplatky – Překupníci s energiemi často účtují aktivační poplatky. Zkontaktujte přímo dodavatele, změna je ze zákona bezplatná.

VIDEO: Takto se stavěl obří transformátor v Hradci u Kadaně: Stál 1,6 miliardy korun