Vánoce vám »hoří« pod rukama? 4 recepty na cukroví, které zvládnete rychle a ještě s ním oslníte
-
Nákupy, úklid, pečení, kdo by to stíhal při další »náloži« běžných povinností. Pokud už panikaříte, že letošní Vánoce budou propadák, protože nemáte napečeno, máme pro vás několik receptů, které zvládnete opravdu rychle.
- 1.
Mana ořechy
Potřebujete: 150 g Mana prášku (je zdravou alternativou mouky), 100 g rostlinného tuku, ½ balíčku pudinkového prášku, 50 g třtinového cukru (rozmixovat na moučkový cukr), 100 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), dřeň z jednoho vanilkového lusku, 30 ml oleje, burákové máslo
Postup: Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience. Následně přidejte rostlinný tuk, dřeň z vanilkového lusku a olej.
*Z této směsi vypracujte těsto. Ideálně takové, aby se co nejméně lepilo. Poté ho nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
*Až bude těsto uleželé, naplňte jím formičky na ořechy. Pečte 10 - 13 minut na 160 °C. Důležité je, aby byly ořechy upečené do zlatova.
* Hotové ořechy slepte burákovým máslem. Budete překvapeni, jak krásně zvláční. Pokud si chcete extra dopřát, namočte je do rozpuštěné čokolády, a poté obalte drcenými ořechy či kokosem.
- 2.
Rumové perníčky
Potřebujete:: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 180 g medu, 100 g tuku na pečení nebo másla, 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření perníčků), 4 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 lžička prášku do pečiva, směs koření do perníčků
Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné, měkké těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet do druhého dne.
*Druhý den vyválíme těsto na cca 0,5 cm a vykrajujeme perníčky, skládáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.
Pečeme zhruba 8 až 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C. Perníčky jsou hotové, ještě než začnou hnědnout, mají zlatavou barvu a jsou vyběhlé.
*Jakmile vytáhneme perníčky z trouby, ihned potíráme rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.
- 3.
Kokosové a mandlové kuličky
Potřebujete (30 kusů kokosových): 150 g jemně strouhaného kokosu + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané bílé čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu ideálně kokosového, pár kapek citronové šťávy
Potřebujete (30 kusů mandlových): 150 g mandlové mouky + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané hořké čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce mandlového rumu, pár kapek citronové šťávy
Postup: Ingredience smíchejte dohromady a vypracujte z nich hmotu, která bude hladká a bude držet pohromadě. Směs vložte na hodinu do chladničky odpočinout. Potom z ní vytvarujte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu v případě kokosových kuliček nebo v mandlové mouce u mandlových kuliček.
- 4.
Vosí úly
Potřebujete na těsto: 250 g piškotů, 400 g moučkového cukru, 150 g změklého másla, 2,5 vrchovaté lžíce kakaa, 5 lžic rumu, 5 lžic mléka; na náplň: 70 g moučkového cukru, 80 g změklého másla, 1 žloutek, rum, 60 piškotů, mističku moučkového cukru na vysypávání formičky
Postup: Rozmixujte piškoty, přidejte k nim cukr, máslo, kakao, rum a mléko.
*Rukama těsto míchejte a spojujte. Pokud se drobí, vytrvejte. Máslo se musí zahřát. Kdyby se drobilo i po delší době, přidejte trochu mléka.
*Pusťte se do krému. Do mističky dejte máslo, cukr, žloutek a rozmixujte. Poté přidejte rum podle chuti a znovu rozmixujte.
*Formičku si vysypejte moučkovým cukrem. Pak do ní napěchujte těsto a tvořítkem udělejte důlek.
*Hnízda naplňte krémem těsně nad okraj a pak přilepte piškot.
*Hotová hnízda nechte několik hodin nebo i dní, uležet. Zbude-li čas, můžete je máčet v čokoládě.