Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoce vám »hoří« pod rukama? 4 recepty na cukroví, které zvládnete rychle a ještě s ním oslníte

/
  • vánoční recepty
    15. prosince 2017 ● 09:30

    Nákupy, úklid, pečení, kdo by to stíhal při další »náloži« běžných povinností. Pokud už panikaříte, že letošní Vánoce budou propadák, protože nemáte napečeno, máme pro vás několik receptů, které zvládnete opravdu rychle.

  • 1.

    Mana ořechy

    Potřebujete: 150 g Mana prášku (je zdravou alternativou mouky), 100 g rostlinného tuku, ½ balíčku pudinkového prášku, 50 g třtinového cukru (rozmixovat na moučkový cukr), 100 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), dřeň z jednoho vanilkového lusku, 30 ml oleje, burákové máslo

    Postup: Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience. Následně přidejte rostlinný tuk, dřeň z vanilkového lusku a olej.

    *Z této směsi vypracujte těsto. Ideálně takové, aby se co nejméně lepilo. Poté ho nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

    *Až bude těsto uleželé, naplňte jím formičky na ořechy. Pečte 10 - 13 minut na 160 °C. Důležité je, aby byly ořechy upečené do zlatova.

    * Hotové ořechy slepte burákovým máslem. Budete překvapeni, jak krásně zvláční. Pokud si chcete extra dopřát, namočte je do rozpuštěné čokolády, a poté obalte drcenými ořechy či kokosem.

    vánoční recepty
    Autor: archiv firem

  • 2.

    Rumové perníčky

    Potřebujete:: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 180 g medu, 100 g tuku na pečení nebo másla, 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření perníčků), 4 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 lžička prášku do pečiva, směs koření do perníčků

    Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné, měkké těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet do druhého dne.

    *Druhý den vyválíme těsto na cca 0,5 cm a vykrajujeme perníčky, skládáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.

    Pečeme zhruba 8 až 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C. Perníčky jsou hotové, ještě než začnou hnědnout, mají zlatavou barvu a jsou vyběhlé.

    *Jakmile vytáhneme perníčky z trouby, ihned potíráme rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.

    vánoční recepty
    Autor: archiv firem

  • 3.

    Kokosové a mandlové kuličky

    Potřebujete (30 kusů kokosových): 150 g jemně strouhaného kokosu + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané bílé čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu ideálně kokosového, pár kapek citronové šťávy

    Potřebujete (30 kusů mandlových): 150 g mandlové mouky + dalších přibližně 30 g na obalení, 120 g strouhané hořké čokolády, 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce mandlového rumu, pár kapek citronové šťávy

     Postup: Ingredience smíchejte dohromady a vypracujte z nich hmotu, která bude hladká a bude držet pohromadě. Směs vložte na hodinu do chladničky odpočinout. Potom z ní vytvarujte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu v případě kokosových kuliček nebo v mandlové mouce u mandlových kuliček.

    vánoční cukroví
    Autor: archiv firem

  • 4.

    Vosí úly

    Potřebujete na těsto: 250 g piškotů, 400 g moučkového cukru, 150 g změklého másla, 2,5 vrchovaté lžíce kakaa, 5 lžic rumu, 5 lžic mléka; na náplň: 70 g moučkového cukru, 80 g změklého másla, 1 žloutek, rum, 60 piškotů, mističku moučkového cukru na vysypávání formičky

    Postup: Rozmixujte piškoty, přidejte k nim cukr, máslo, kakao, rum a mléko.

    *Rukama těsto míchejte a spojujte. Pokud se drobí, vytrvejte. Máslo se musí zahřát. Kdyby se drobilo i po delší době, přidejte trochu mléka.

    *Pusťte se do krému. Do mističky dejte máslo, cukr, žloutek a rozmixujte. Poté přidejte rum podle chuti a znovu rozmixujte.

    *Formičku si vysypejte moučkovým cukrem. Pak do ní napěchujte těsto a tvořítkem udělejte důlek.

    *Hnízda naplňte krémem těsně nad okraj a pak přilepte piškot.

     *Hotová hnízda nechte několik hodin nebo i dní, uležet. Zbude-li čas, můžete je máčet v čokoládě.

    Vosí úly jsou vánoční klasikou.
    Autor: Profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy