Posezení u červeného vína propečený husy. To pro nás znamená svátek svatého Martina, který tento rok připadá na sobotu. Ovšem pro naše předky to byl jedním z nejdůležitějších dnů v roce. Byl to konec hospodářského roku. Hospodáři tedy zvali čeleď a hostinu, na které se podávala husa, buchty a svatomartinské rohlíčky. Ty také dívky pekly pro své vyvolené. A jak se dělila tradiční husa? Křídlo dostával nejnižší husa, aby v práci lítal. Na stehýnku si pochutnal vyšší sluha. Zbytek husy pak patřil hospodáři a kůže z nohou se strkala do bot, aby nohy chránila před pocením a kuřími oky.

Na svátek svatého Martina se také pořádal výlov rybníků, posvícení a ochutnávalo se mladé víno. Čeledi v tu dobu končila sjednaná služba na rok, dostávali tedy plat a hledali si službu na rok další. V tento den se také uzavírali smlouvy mezi obcí a učitelem, obecním pastýřem, ovčákem, ponocným i dalšími důležitými lidmi pro obec.

Konaly se také výroční trhy a na mnoha místech poutě. Historické anály zaznamenávají spoustu výtržností, rvaček, přepadení i dalších nepříjemností. Mnozí propili svou mzdu za jediný den, a do dalšího roku služby tedy pokračovali bez groše v kapse. Martínek se tak stalo hanlivým označením pro někoho, kdo hodně pije a páchá nepřístojnosti.

Svátek k nám přišel z Francie. Martin byl podle všeho vojákem v římské provincii na území dnešního Maďarka (narodil se v roce 316 n. l. v Szombathely). Když jednou potkal na cestě promrzlého žebráka, rozpůlil svůj plášť a polovinu mu dal. Poté přijal křest a stal se biskupem ve francouzském Tours. A proč se na den svatého Martina jí husa? S husou se pojí historka, kdy se ze skromnosti skrýval před jmenováním biskupem v husníku, ale husy ho štěbetáním prozradil. A na pekáči si za to odpykávají svůj trest. Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Podle pranostiky přijíždí na bílém koni, přináší s sebou sníh a opravdový začátek zimy.

VIDEO: Cimbálová hudba se rozezněla po celém náměstí. Někteří lidé dokonce tancovali

Video
Video se připravuje ...

Cimbálová hudba se rozezněla po celém náměstí. Někteří lidé dokonce tancovali Michaela Lišková

Fotogalerie
4 fotografie