Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Brokolicová polévka, pečená vejce i steak: Vyzkoušejte 3 rychlé a netradiční recepty

/
  • Vyzkoušejte v kuchyni něco nového.
    20. října 2017 ● 09:21

    Deštivé, nevlídné počasí je přímo stvořené pro to zůstat doma a experimentovat třeba u plotny. Máme pro vás tři rychlé recepty, které omámí vaše chuťové buňky.

  • 1.

    Pečená vejce

    Potřebujete: 6 vajec, 1 velká červená cibule, 1 stroužek česneku, 1/4 kostky másla, 3 klobouky žampionů, 200g uzené kýty, 6 cherry rajčat, 1 hrst nasekané pažitky, sůl, pepř

    Postup: Rozehřejeme troubu na maximum a v mezičase si připravíme 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky.

    *Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečeme nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybychom ho opékali rychle, zhořkne. Pak přidáme na větší kousky nakrájené houby.

    *Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidáme kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolíme, opepříme a rozdělíme do misek. Do každé vyklepneme 2 vejce a dáme péct.

    *Jakmile se vejce zatáhnou, vyndáme misky ven a necháme dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Podáváme s opečeným chlebem.

    Pečená vejce
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 2.

    Brokolicová polévka s ořechy a kozím sýrem

    Potřebujete: 1 velká brokolice, 6 malých koleček kozího sýru, 1 velká hrst pekanových ořechů (nebo jiných, podle chuti), olivový olej, sůl, pepř

    Postup: Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Okrájíme brokolici na jednotlivé růžičky a vaříme ve vodě 3–4 minuty. Největší kousek musí jít snadno rozkrojit, ale přitom klást lehký odpor. Rychle scedíme, ale vodu uschováme pro další použití.

    *Brokolici vložíme do stolního mixéru a zalijeme brokolicovým vývarem přibližně do poloviny. Zvlášť u polévky je důležité rychlé, důkladné a konzistentní mixování. Polévku mixujeme do hladka, dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Dál nevaříme!

    *Do talířů rozdělíme kozí sýr a ořechy a každý zalijeme štědrou naběračkou polévky. Dozdobíme olivovým olejem a případně pepřem.

    Brokolicová polévka s ořechy a kozím sýrem
    Autor: blog.kitchenaid.cz

    Další recept na brokolicovou polévku najdete i ZDE

  • 3.

    Hovězí steak se salátem z pečených paprik a chimichurri

    Potřebujete: 750g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.), 2 snítky rozmarýnu, 6 snítek tymiánu, 2 stroužky česneku vcelku, 3 kostky másla, 3 červené papriky, 3 žluté papriky, 1 malá hrst čerstvé máty, 1 velký svazek hladkolisté petržele, 1 malá hrst čerstvého oregana, 1 chilli paprička, šťáva z jedné poloviny citrónu, 1/2 malého panáka bílého vinného octa, olivový olej, sůl, pepř

    Postup: Troubu rozehřejeme na maximum a papriky pečeme důkladně potřené olivovým olejem, dokud povrch částečně nezčerná. Papriky přemístíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zapařit – tak se uvolní slupka a půjdou snadno stáhnout.

    *Hotové papriky nakrájíme na nudličky a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.

    *Rozehřejeme si grilovací pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Začneme opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snížíme a přidáme česnek, bylinky a máslo.

    *Maso čas od času přelijeme horkým máslem, obracíme ho a hlídáme stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavíme mimo plamen a necháme pár minut odpočívat.

    *Zatímco maso odpočívá, připravíme si chimichurri. Nasekáme petržel najemno, přidáme 1 utřený stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový olej. Důkladně promícháme.

    *Odpočaté maso servírujeme nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.

    Zdroj:  blog.kitchenaid.cz

    Hovězí steak se salátem z pečených paprik a chimichurri
    Autor: blog.kitchenaid.cz

Dnešní horoskopy