Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

6 největších mýtů v krmení psů: Žádné vepřové a misku plnou jen jednou denně!

/
  • Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    17. října 2017 ● 09:32

    Přestože jsme jedni z největších milovníků a chovatelů psů v Evropě, stále ještě tápeme v jejich správném krmení. Prozradíme vám mýty, které stále u pejskařů přetrvávají.

  • 1.

    Psi nesmí jíst vepřové maso

    Velmi frekventovaný mýtus většiny pejskařů je tabu v podávání vepřového masa psovi. Přitom dříve se vepřové maso používalo ke krmení celkem často. Nevhodné je jen pro některé. Je totiž tučné, vynechat by ho tak měli jen chovatelé psů seniorů a psů s nadváhou.  V rozumné míře je ale ideální pro psy s velkou fyzickou zátěží, kteří potřebují dodat energii.

    Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Krmení jen jednou denně

    Častá pověra je, že kromě štěňat, která samozřejmě musíme krmit několikrát za den, je dobré dávat dospělým psům krmení pouze jednou denně. „Samozřejmě záleží na tom, jak máte pejska naučeného. Z hlediska dobrého zažívání, a předcházení tzv. torzi (přetočení) žaludku, je ale ideální krmnou dávku rozdělit na dvě – ranní a večerní,“ říká Martin Pučálka, dlouholetý odborník na výživu zvířat.

    Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    Autor: krmiva-pucalka.cz

  • 3.

    Žerou omítku? Chybí jim vápník!

    Psi i štěňata často žerou nebo olizují omítku. Jejich chovatelé si pak mnohdy myslí, že to musí být špatnou stravou a nedostatkem vápníku. Pak rychle mění granule nebo přidávají vitamíny a minerály do krmiva. V kvalitních krmivech ale bývá vápníku dostatek. Psi tuto činnost dělají většinou z nudy. Pořiďte jim dostatek hraček na kousání. Může se to dít i z důvodu »pálení žáhy« a pes se tak snaží zmírnit překyselení žaludku.

    Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    Autor: iStock

  • 4.

    Domácí strava je lepší než kupovaná

    Tímto heslem se řídí mnoho pejskařů a psům vyváří stejně jako svým dětem. Je to nejen finančně náročné, ale zabere to i mnoho času. Navíc je to i trochu zbytečné, protože odpovídající granule obsahují vyvážené množství vitamínů a minerálů, které pes potřebuje. „Dnes mají granule velmi kvalitní složení s velkým množstvím masa. Pokud již psovi chcete přilepšit například kostí, tak mu nedávejte vařené, ale syrové. Vařené kosti mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku. Ideální jsou masité kosti z hovězího,“ říká Martin Pučálka.516643:full:true:true

  • 5.

    Rozmanitost jídelníčku je důležitá

    Častou a velmi zažitou stravovací pověrou je také, že zvířata, především pak psi, potřebuji pestrý jídelníček. To ale často způsobí, že jsou v jídle více vybíraví a chybí jím určitý řád. Důležitá je kompletní a vyvážená strava. Více než na pestrost dbejte na kvalitní složení granulí, konkrétní typ ale vyměňujte jednou za 3 až 4 měsíce, abyste předešli možným alergickým reakcím. Nemusíte měnit konkrétní značku, stačí pouze obměnit recepturu výrobce, například kuřecí za hovězí.

    Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Pes je alergický na granule

    Velký a nesmírně rozšířený mýtus je, že psí alergie vznikají z granulí jako takových. Ve skutečnosti se ale jedná o alergii na určitou složku, která je v granulích obsažená. „Statistka ukazuje, že touto alergii trpí každý sedmý pes. Projevuje se svěděním, padáním srsti a citlivějším zažíváním," říká Pučálka. Důležité je také vědět, že alergie se někdy mohou objevit i do dvou let od konzumace nevhodných granulí.

    Zdroj: krmiva-pucalka.cz

    Při krmení psů stále přetrvává řada mýtů.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy