Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jde na vás podzimní splín? Máme 5 tipů, jak zahnat špatnou náladu!

/
  • Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    10. října 2017 ● 10:32

    Málo světla, zima, vlhko – prostě podzim v celé kráse. Pokud na vás padají splíny, je potřeba pomoci tělu, aby se zase dostalo do kondice. Poradíme, jak se neutápět ve smutné náladě.

     

  • 1.

    Dostatečný spánek

    Už v pohádkách se říká, že nejsladší je spánek. A je to pravda. Naše tělo potřebuje odpočívat, když je zima musí vydávat i více energie na své zahřátí, potřebuje tak »dobít baterky« častěji a déle než v létě. Každý má jinou potřebu spánku, odborníci uvádí, že ten optimální doba je zhruba sedm až osm hodin. Když spíte, dochází k regeneraci celého vašeho organismu, ale i ke zpracování a ukládání podnětů, které jste mozku během dne dali. Z výzkumů navíc vyplývá, že není od věci ani odpolední rychlý šlofík. Dostatečný je prý třicetiminutový odpočinek, po kterém bude člověk produktivnější a více soustředěný.

    Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Správná strava

    Jedno čínské přísloví praví: „Ze tří desetin léčí lék a ze sedmi desetin správná životospráva“. A nedílnou součástí zdravé životosprávy je samozřejmě i způsob stravování. Pro chladný podzim budete potřebovat silnou imunitu a ta se rodí ve zdravém střevě. Proto je načase dopřát si potraviny, které podporují správné zažívání a trávení. Nejlépe to dokáže kyselé zelí, jogurty a hlavně kysané mléčné výrobky. Ochlazující, suché a syrové potraviny vyměňte naopak za těžší, teplejší a výživnější. Do stravy je vhodné zařadit ve větší míře také houby, oříšky, semínka, med nebo vejce. Kdo příliš nefandí dušené zelenině, třeba ocení krémové polévky jako je pórková, mrkvová nebo typická podzimní dýňová.

    Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    Autor: iStock.com

  • 3.

    Dopřejte si detox

    Dopřejte si detox, kterých existuje celá řada. Účelem této procedury je jak pročištění a omlazení organismu, tak i prevence před civilizačními nemocemi jako jsou nadváha, migréna, cukrovka, bolesti zad, kožní nemoci, vysoký krevní tlak a tak dále. Detoxikace pročistí celé tělo velmi přirozeným a nenásilným způsobem. Zkusit můžete třeba ovocné a zeleninové šťávy.

    Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Na depresi barvy a lidi

    Typických příznaků podzimní deprese je několik. Jedná se především o zvýšenou únavu kvůli nedostatečnému slunečnímu záření. Nevyhnete se ani sníženému celkovému zájmu, skleslosti, změnám nálady, přecitlivělosti, ale i poruchách spánku. Nezůstávejte sami a neutápějte se ve svém smutku. Zajděte za přáteli, rodinou, nebo na večeři, koncert, prostě mezi lidi. Pomáhá i změna šatníku, rozveselte se barevnou šálou nebo svetrem. Vše máte ve své hlavě, když si budete říkat, jak je podzim studený a ošklivý, budete ho takový opravdu mít…

    Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Střídejte pohyb s relaxem

    Sport vyplavuje do našeho těla endorfiny, tedy hormony štěstí, které obzvláště v tomto pochmurném počasí budou třeba. Ať už si vyberete jakýkoliv sport, zkuste si sportovní i pracovní vytížení kompenzovat příjemnou saunou nebo teplou vířivkou. Uvidíte, jak spokojeně se budete cítit.

    Zdroj: MultiSport karta

    Zažeňte podzimní splíny spánkem, jídlem a pohybem!
    Autor: Shutterstock.com

     

     

     

     

     

     

Dnešní horoskopy