11. prosinec 2017
Svátek slaví Dana, zítra Simona

Podzim na talíři: 3 recepty na ovocné koláče, které provoní sychravé dny

/
  • Vyzkoušejte podzimní koláče s vůní a chutí ovoce.
    Vyzkoušejte podzimní koláče s vůní a chutí ovoce. (www.nebespan.cz)
    6. října 2017 ● 10:16
     

    Je tu podzim a sním i čas, kdy musíme myslet na dostatečné množství vitamínů. Co si je ale tentokrát trochu osladit? Vyzkoušejte hned tři osvědčené recepty ovocné koláče, které vám zpříjemní sychravé dny.

  • 1.

    Jablečný tarte tatin

    Potřebujete: 8 až 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy.

    Postup: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jádřince a nakrájejte na čtvrtky.

    * Do nádoby, kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Postupně do něj vsypte cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně.

    * Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů – a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbudou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.

    *  Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší, než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte pod okraj jablek. Udělejte uprostřed dírku, kudy bude při pečení odcházet pára.

    *  Vložte do trouby a pečte na 180–200 °C, podle typu trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.

    *  Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý.

    Jablečný tarte tatin
    Autor: www.nebespan.cz

  • 2.

    Koláč s karamelizovanými hruškami

    Potřebujete na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetka soli, 1 žloutek, 50 ml mléka.

    Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.

    Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí.

    * Těsto zabalte do fólie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům.

    * Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

    * Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.

    * Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte dohladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

    Tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

    Koláč s karamelizovanými hruškami
    Autor: www.nebespan.cz

  • 3.

    Sladký dýňový dezert bez lepku

    Potřebujete (forma o průměru 28 cm): 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání (30%), máslo na vymazání formy

    Postup: V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.

    * Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.

    * Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka.

    * Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

    * Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.

    * Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a dejte do lednice. Takto vydrží asi 3 dny.

    Tip: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

    Zdroj: www.nebespan.cz

    Sladký dýňový dezert bez lepku
    Autor: www.nebespan.cz

    Fotogalerie
    4 fotografie

Autor: rum

Témata

recept koláč ovoce

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy