Není pivo jako pivo
Někdo nedá dopustit na čerstvě čepované v orosené sklenici, jiní dávají přednost pití v pohodlí domova. Ať už patříte do jedné nebo druhé skupiny, vždy můžete vsadit na kvalitu a výtečnou chuť. Tu naleznete u ležáků z produkce přerovského pivovaru Zubr, což potvrzují nejen zubří patrioti, kteří na svůj pivovar nedají dopustit, ale i medailová umístění z českých i zahraničních prestižních degustačních soutěží.
Spočítat všechna ocenění na prstech jedné ruky?
Tak to rozhodně neplatí pro pivovar Zubr. Na prsty jedné ruky by se totiž nevešla ani ocenění, která posbíral pivovar v roce letošním. Nejčerstvěji získal ležák Zubr Premium prvenství v kategorii prémiových ležáků a Zubr Grand vítězství v kategorii jedenáctek v prestižní soutěži České pivo 2017. Zubr Grand se navíc umístil začátkem roku na prvním místě v soutěži Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2017 v kategorii ležáků a v létě zabodoval i na mezinárodní soutěži World Beer Awards 2017.
Chmelová hořkost, která vás dostane
Nejoblíbenějším a také nejprodávanějším pivem z nabídky pivovaru Zubr je čtyřikrát chmelená jedenáctka Zubr Grand, světlý ležák, který vyniká výraznou lahodnou hořkostí. Každá várka je chmelena podle prvorepublikové receptury na čtyřikrát v přesně daných časech a množství, díky čemuž si pivo zachovává příjemné aroma čerstvě načesaného chmele. Zubr Grand se navíc v průběhu října představí i v limitované edici z prvního chmele, který v srpnu česali zaměstnanci a fanoušci pivovaru. Nejnovějším ležákem, který rozšířil stálý sortiment pivovaru, je dvanáctka Zubr Gradus. Ta je uvařena z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického Žateckého poloraného červeňáku z tršické oblasti, a z kombinace klasického a speciálního moravského sladu zvaného karapils. Ten dodává ležáku vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny.
Pivovar Zubr
Za úspěchem piva Zubr stojí klasická výroba i kvalitní suroviny
Výběr surovin je základ, proto pivovar Zubr pro svá piva volí vysoce kvalitní tršický chmel a slady z úrodné Hané. Právě typické chmelové aroma, které získává nejen díky prvotřídní kvalitě chmele, ale i způsobu dávkování, je pro pivo Zubr typické. Pivo se vyrábí klasickými technologickými postupy a vaří se na dva rmuty, aby si vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Proces výroby tedy začíná na varně, pokračuje kvašením na otevřené spilce a je zakončen dlouhým zráním v ležáckém sklepě. Aby pivo získalo své jedinečné chuťové vlastnosti, je zapotřebí mu dát čas, proto v ležáckých tancích zraje několik týdnů až měsíců dle typu a síly piva.