Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pořídili jste si koťátko? 6 rad, jak o něj pečovat

/
  • O kotě se musíte umět dobře postarat.
    22. září 2017 ● 13:10

    Rozhodli jste se pořídit si koťátko? Na jeho příchod do rodiny se musíte řádně připravit. Poradíme, jak se o malou kočičku starat, aby z ní vyrostla sebevědomá a zdravá domácí šelma.

  • 1.

    Jak staré kotě si pořídit

    Kotě se zpravidla pořizuje od 13. týdne jeho života, to je doba, kdy přechází od kojení k pevné stravě. Pokud kotě oddělíte od matky dříve, hrozí při přechodu na jinou stravu, než je mateřské mléko, závažné žaludeční potíže. Pořizujete-li si kotě do osmi měsíců věku, je dobré zvážit, zda si nevzít rovnou dvě.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ve dvou se to lépe táhne

    Pes se dokáže dobře zabavit se svým pánem např. aportem. Kočky ale mají trochu jiný svět a při hře si nejlépe rozumí s další kočkou. Ideální je si pořizovat rovnou sourozence. Protože koťata se tak spolu zabaví a vy můžete zmírnit rizika případného poškození bytu, které kočky z  »nudy« často mohou způsobit.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Nezapomínejte na vitamíny

    Koťata rostou až 10x rychleji než děti, je tedy důležité v prvních měsících věnovat výživě a složení stravy naprosté maximum. Strava musí být bohatá na vitamíny a minerály. Nezbytný je vitamín A, taurin a polynenasycené mastné kyseliny. Krmivo by mělo mít vysoký obsah živočišných bílkovin a málo uhlohydrátů. Rozhodně nejsou vhodné produkty s obsahem jater, ty jsou pro kočky moc energeticky vydatné.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Krmte až 6x denně

    „Koťata mají velmi malý žaludek, je proto nutné krmit je několikrát denně, aby do sebe dostala optimální dávku všech živin a vitamínů. Opravdu malé kočky krmíme až 6x denně,“ říká odborník na výživu koček Martin Pučálka. Vhodné jsou kapsičky s vysokým obsahem masa nebo speciální mléko pro kočky. Později přidáváme granulovanou stravu. Dobré je granule změkčit trochou vody, popřípadě masovým vývarem, dostaneme tak do kočky více tekutin.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Zapomeňte na mléko

    Rozhodně se vyvarujte krmení klasickým mlékem. To obsahuje laktózu, která je pro kočky špatně stravitelná.  „Od šesti měsíců stačí krmit pouze třikrát denně. Dospělou kočku pak dvakrát denně. Buďte pravidelní a krmte vždy ve stejnou dobu. Kočky jsou rituální zvířata a nepravidelnost nemají rády,“ dodává odborník Pučálka.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Voda je důležitá

    Důležité je také naučit koťata dodržovat pravidelný pitný režim. Misky s vodou na začátku nechávejte v bytě na více místech. Také je oddělujte od misek s jídlem, kočky nerady pijí hned vedle místa, kde jedí. Praktická je speciální fontánka na vodu.

    O kotě se musíte umět dobře postarat.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy