Rajčatové orgie: 4 recepty na osvěžující a báječnou baštu!
-
Rajčata jsou ideálním pokrmem léta. Jsou nesmírně zdravá, lehce stravitelná, osvěžující. Připravili jsme pro vás několik receptů na velké dobroty.
- 1.
Polévka z čerstvých rajčat
Potřebujete: 1,5 kg rajčat, 500 g řapíkatého celeru, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 20 g másla, lžíce olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, zakysaná smetana, sůl, pepř
Postup: * Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
* Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
* Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
* K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
* Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
* Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.
- 2.
Bruschetta s rajčaty
Potřebujete na 4 porce: 4 silné plátky bílého chleba, 4 velká rajčata, olivový olej, sůl a pepř, snítka bazalky, 1 stroužek česneku
Postup: * Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
* Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
* Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
* Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
* Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.
- 3.
Rajčata plněná kus-kusem
Potřebujete na 2 porce: 4 velká rajčata, ½ hrnku kuskusu, 1 hrnek (250 ml) vývaru, 1 jarní cibulka (zelená část), 1 stroužek česneku, snítka hladkolisté petrželky, 60 g balkánského sýra, špetka mletého římského kmínu, sůl, pepř
Postup: * Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
* Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
* Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
* Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
* Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.
- 4.
Osvěžující salát s mátou
Potřebujete: 1 salátová okurka, 500 g rajčat, 2 ks červené cibule, 1 svazek máty – větší množství, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli
Postup: * V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.
* Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
* Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.
Zdroj:www.eklasa.cz