Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rajčatové orgie: 4 recepty na osvěžující a báječnou baštu!

/
  • Po těchto dobrotách z rajčat se jen zapráší!
    25. srpna 2017 ● 11:48

    Rajčata jsou ideálním pokrmem léta. Jsou nesmírně zdravá, lehce stravitelná, osvěžující. Připravili jsme pro vás několik receptů na velké dobroty.

  • 1.

    Polévka z čerstvých rajčat

    Potřebujete: 1,5 kg rajčat, 500 g řapíkatého celeru, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 20 g másla, lžíce olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, zakysaná smetana, sůl, pepř

    Postup: * Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.

    * Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.

    * Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.

    * K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.

    * Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).

    * Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

    Polévka z čerstvých rajčat
    Autor: www.eklasa.cz

  • 2.

    Bruschetta s rajčaty

    Potřebujete na 4 porce: 4 silné plátky bílého chleba, 4 velká rajčata, olivový olej, sůl a pepř, snítka bazalky, 1 stroužek česneku

    Postup: * Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

    * Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.

    * Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.

    * Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.

    * Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.

    Bruschetta s rajčaty
    Autor: www.eklasa.cz

  • 3.

    Rajčata plněná kus-kusem

    Potřebujete na 2 porce: 4 velká rajčata, ½ hrnku kuskusu, 1 hrnek (250 ml) vývaru, 1 jarní cibulka (zelená část), 1 stroužek česneku, snítka hladkolisté petrželky, 60 g balkánského sýra, špetka mletého římského kmínu, sůl, pepř

    Postup: * Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.

    * Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.

    * Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.

    * Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.

    * Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.

    Rajčata plněná kus-kusem
    Autor: www.eklasa.cz

  • 4.

    Osvěžující salát s mátou

    Potřebujete: 1 salátová okurka, 500 g rajčat, 2 ks červené cibule, 1 svazek máty – větší množství, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli

    Postup: * V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.

    * Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.

    * Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.

    Zdroj:www.eklasa.cz

    Osvěžující salát s mátou
    Autor: www.eklasa.cz

     

Dnešní horoskopy