Jak dostat z mobilního telefonu co nejlepší výsledky radí Jan Rybář, profesionální fotograf a  šéfredaktor  Fotoguru.cz.

1. Smiřte se s tím, že mobil umí dobře jen něco
Mobily “umí” stále lepší fotky a v optimálních podmínkách dokáží v určitých situacích velmi zásadně konkurovat “pořádným” foťákům. Je ale důležité mít v hlavě ujasněné, kdy čekat dobré výsledky, a kdy je třeba se smířit s tím, že to prostě nebude ono…

Tedy: nejsilnější v kramflecích bude mobil v dobrém světle a prostředí plném barev - pokud vyrazíte na podvečerní procházku na louku, na obloze poplují obláčky, vše bude nasvíceno jemným hezkým světlem, fotky dopadnou skvěle. A je prostě dobré mít v hlavně jasno v tom, kdy to naopak nemá moc smysl: když bude světlo mizerné, bude ho málo, nebo kolem nás bude tak nějak šedivo.

2. Naučte se chodit blízko

Objektiv mobilů je širokoúhlý - a pro hezké focení s ním je tedy dobré vědět, že i tu platí obecné fotografické pravidlo: je důležité chodit blízko. Příklad na vysvětlenou: zkuste vyfotit scénu “dítě + les + hrad” obvyklým (nedobrým) způsobem, že prostě cvaknete z pár metrů. Pak to zkuste lépe - popojděte k dítěti blíž, opravdu blízko, až “na dotek”, a zkuste do obrázku nacpat dítě zhruba do pasu výše (hlavu “cpěte” do horní poloviny snímku a do strany, ne na střed), přimíchejte onen hrad na kopci, o lesu nemluvě. Vidíte, jak fotka vypadá lépe? Focení zblízka zkrátka vytváří fotky, které dokáží vyprávět příběhy.

3. Nefoťte portréty, dopadne to bídně

Jednu věc jste si už určitě všimli - pokud si řeknete “hm, chci si cvaknou jen hlavu mého milého manžela či dítěte” a vyfotíte mobilem jen a pouze jeho hlavu, výsledek bude bídný, prabídný. Totiž: chodit blízko je třeba s mírou, pokud budeme blízko moc, hlavu (nebo cokoliv jiného) ošklivě zdeformujete… Na to pozor! Hezký portrét prostě mobilem (tedy jeho objektivem) vyfotit vlastně nejde (pravda, novější iPhony i další typy mobilů už mají objektivy dva, což tento chyták dílem řeší)...

4. Nebojte se upravovat, bez toho to nejde

Fotky z mobilu je obvykle potřeba upravovat, bez toho to prostě nejde - často tím prostě “doháníme” technologické limity malého čipu a malého objektivu. Navíc: svět mobilních fotek tak nějak “počítá” s tím, že podoba obrázků bude divočejší než u běžného focení.
Na úpravy fotek existuje mnoho dobrých aplikací - opravdu šikovná je například aplikace pro Instagram. Jen je potřeba znát trik, jak fotku upravit a uložit bez toho, aniž by bylo nutné ji sdílet. Tedy: těsně před zmáčknutím “sdílet” se přepněte do letového režimu - když pak čudlík použijete, aplikace vám (logicky) řekne, že nastala chyba. Ale v tu chvíli už bude upravená fotka uložena v mobilu mezi ostatními.

5. Objevte nastavování ISO

Existují situace, kdy mobil (i jakýkoliv jiný foťák) prostě fotku vyfotí špatně, rozmazaně… Klasický příklad: dítě pobíhá v kavárně někdy navečer, světla už není mnoho, pohyb je rychlý - výsledek: fotka je rozmazaná. Lék je poměrně jednoduchý: najděte na svém mobilu nastavení hodnoty citlivosti (ISO) a zvedněte ji. Foťáku tak vlastně dáte pokyn, aby fotka vznikla kratším časem a rozmazaná (snad) nebyla. S hodnotou ISO to moc nepřežeňte, vyšší ISO znamená horší kvalitu fotky, která může mít hodně tzv. šumu. (Majitelé iPhonu brzy zjistí, že jejich stroje nastavení ISO neumožňují  - je tedy třeba najít nějakou aplikace, bezplatná stačí…)

6. Hrajte si s HDR

HDR je trochu tajuplná zkratka, ale při focení mobilem dokáže opravdu výrazně pomoci… O co jde? Řečeno zjednodušeně, HDR řeší (u mobilů i foťáků) zásadní chyták: jak zařídit, aby na obrázku plném světel a stínů bylo vidět to, co vnímá naše oko. Například: jak to udělat, aby bylo něco vidět z horského údolí, které je ve stínu, a nad ním se vypíná hora nasvícená sluncem. HDR aplikace udělají dvě nebo více fotek a ty pak (zhruba řečeno) smíchají, aby tam místo stínu bylo i ono údolí.
Zkuste, uvidíte, jak zázračně to funguje…

Co pro to udělat? Stáhnout si nějakou aplikaci a hrát si - jen pozor (!), zkratku HDR najdete i přímo v mobilu, to je však téměř vždy jen takové nepříliš funkční šidítko. Fungovat bude jen to, co vytvoří nějaká slušná samostatná HDR aplikace, obvykle je dobré investovat pár eur do něčeho lepšího. 

Zdroj: Fotoguru.cz