Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babské rady pro domácnost: 6 tipů, jak odmrazit ledničku, odmastit troubu a zbavit se zápachu

/
  • Dobré babské rady ušetřily práci už nejedné hospodyňce.
    22. srpna 2017 ● 09:28

    Dobrá rada se vždycky hodí! Pokud v domácnosti bojujete s mastnou mikrovlnkou nebo třeba zápachem z odpadu, vyzkoušejte osvědčené babské rady.

  • 1.

    Jak odmrazit ledničku?

    Pokud chcete urychlit odmrazování, vložte do ledničky nádobu s teplou vodou. Odpadávají tak větší kusy ledu, takže pod ledničkou není louže. Námrazu můžete také potřít solí, kterou nemusíte šetřit. Na vyčištění již odmrazené ledničky je ideální octová voda, která zbaví ledničku zápachu a bakterií. Aby se vám příště lépe odmrazovalo, můžete potřít stěny ledničky glycerinem, odlupování námrazy pak půjde jako »po másle«.

    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Jak odstranit cenovky?

    Stalo se to už mnohokrát. Něco jste koupili jako dárek, ale z nepochopitelných důvodů je cenovka nebo štítek nalepený na tom nejnevhodnějším místě dárku. Jak se zbavit cenovky a nepoškodit obal? Pomůže fén, kterým místo nahřejete a cenovku pomalu sundáte. Pokud zůstalo trochu lepidla, ideální je použít kapku technického benzínu nebo prostý odlakovač na nehty.

    Lak na nehty
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Jak vyčistit mikrovlnku?

    Připečené zbytky jídla a mastná mikrovlnka – nic, co by chtěla mít pořádná hospodyňka doma. Přitom stačí tak málo. Citrón. Stačí ho nakapat do misky s vodou, vložit do mikrovlnky a ohřívat zhruba čtyři pět minut. Pak už jen stačí hadřík na vytření odmaštěné mikrovlnné trouby. Navíc vám to bude doma hezky vonět.

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Jak vyčistit rychlovarnou konvici?

    Možnosti máte hned dvě. Buď do konvice nalijete ocet a necháte působit přes noc, nebo ocet smícháte s vodou a zahřejete. Jen si dejte pozor, ocet s horkou vodou pění, tak se neopařte! Než pak budete čistou konvici opět používat, alespoň dvakrát třikrát ji nechte vyvařit s vodou a vodu vylijte, abyste návštěvě nenaservírovali kávu přelitou octovou vodou…

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Jak vyčistit troubu od připálenin?

    Vyndali jste z trouby pečínku, ale trouba je mastná až hrůza? Nalijte do pekáče vodu s octem a vložte ještě do teplé trouby tak na 20 minut. Teplo a kyselost s mastnotou »zatočí«. Pokud vám do trouby přeteče těsto, hned místo posypte a až trouba vychladne, postačí drsnější strana houbičky. Na spodek trouby můžete také vložit list alobalu, který nejrůznější špínu zachytí, ten pak můžete vyměňovat podle potřeby.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Jak se zbavit zápachu z odpadu?

    Pomalu smíchejte citronovou šťávu nebo ocet s jedlou sodou. Obě látky spolu budou reagovat a pěnit. Roztok pak pomalu vlijte do odtoku a nechte působit tak 10 minut. Poté spláchněte horkou vodou.

    Nevoní vám to?
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Dnešní horoskopy