Od středověku do současnosti

Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí. Zatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče a ovoce se zeleninou. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina.

 

Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %), nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.

Párujte a poznávejte

Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Využijte letních měsíců a párujte osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru. Oživte piknikovou sešlost pečeným jehněčím podávaným se světovým Manhattanem, ovocnými fondue doprovázenými Baileys Chocolatini, nebo hořkou čokoládou s rumovým koktejlem Black Spiced&Apple.

Češi byli vždy na maso

V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.


Kombinace různých chutí není Čechům cizí. Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu. 47 % respondentů uvádí, že konzumují více ovoce, pokud se na pikniku nepije alkohol. Kuchaři si s přípravou jídla dají záležet, ale hlavu si nelámou. Nejčastěji se spoléhají na vlastní osvědčené recepty (53 %), na doporučení známých a kamarádů dá skoro čtvrtina z nás (24 %), méně se už inspirujeme na internetu (14 %).

Na pikniku konzumuje alkohol 79 % návštěvníků. Z lehkého alkoholu je to nejčastěji pivo a bílé víno, z tvrdého je to slivovice (41 %), rum (36 %) a vodka (33 %). Připravujeme-li na pikniku koktejly, nejčastějšími ingrediencemi jsou ovocné džusy (53 %), tonik (53 %) a sladké limonády (40 %), resp. rum (53 %), vodka (47 %) a gin (27 %). Tvrdý alkohol se na piknicích objevuje, pokud se jedná o setkání s přáteli nebo kolegy z práce. V tomto případě má setkání konkrétní důvod. Častěji jej pijí muži a lidé ve věku 55 až 64 let.

Kde posvačit v trávě

Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Inspirujte se a vyrazte na letní piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.

Hostina na zámku Loučeň

Nedaleko Prahy se nachází zámek s expozicí českého pokolení rodiny Thurn-Taxistů. Zámeckému parku dominuje anglický styl plný labyrintů a bludišť. Na výlet se nevláčejte s piknikovým košem. Rezervujte si termín a nechte si připravit bohatou hostinu přímo na zámku. 

Na zámek Konopiště jako zámecká šlechta

V blízkosti zámku Konopiště se nachází hřebčín s kladrubskými koňmi, kteří vás na místo pikniku dovezou v kočáru. Areál parku doplňuje růžová zahrada, kterou tvoří skleník, jezírko a různé dekorace. Zámek je posazen v oblasti Posázaví, která nabízí široké spektrum kulturního vyžití.   

Starobylé kulisy Českého Krumlova

Chystáte-li se strávit léto v jihočeském kraji, nesmíte zapomenout na návštěvu hradu a zámku Český Krumlov. Vychutnejte si řízky, sýry, paštiky, pomazánky a další gurmánské záležitosti, které vám do piknikového koše přichystá personál zámeckého komplexu.

Grilujte v pražské Stromovce

V Praze se nachází celkem 12 míst, kde můžete beztrestně rozdělat oheň. Oblíbeným je park Stromovka, kde jsou z důvodu bezpečnosti vymezena místa pro grilování. Několik ohnišť se nachází u Malé říčky a spojovacího mostu na Císařský ostrov. Z důvodů rekonstrukce Šlechtovy restaurace se v parku aktuálně nezapůjčují přenosné grily, myslete proto na dostatečnou výbavu.

Občerstvení na lodi

Chcete-li zažít poněkud netradiční formu venkovního stravování, využijte břehů Vltavy, po kterých můžete plout a grilovat zároveň. Veprostřed speciálního člunu se nachází gril a pod sezení se vejde široký výběr nápojů. Prožijte s přáteli chvíle pohody a svěřte grilování do rukou profesionálů, kteří vás pohostí na vodě.

Co na piknik přibalit

Chladící taška

Základem pro to, abyste si venkovní posezení užili, je donést potraviny čerstvé a pití chladné. Pozor dejte především na potraviny, které nevydrží dlouho venku, jako například salámy, majonéza a vejce. Jako ochrana poslouží chladící termo taška, která je potažena syntetickým materiálem a zevnitř je občerstvení chráněno termoizolační vložkou.

Servírovací tác

Pro pohodlné servírování nezapomeňte přibalit tác, který zajistí stabilní podpěru. Podnos zabrání zbytečnému převržení pití a jídlo už se nebude překlápět do trávy. Nestresujte se při každém pokládání skleničky a pomocí tácu vytvořte z pikniku pohodovou akci, na které budou hosté vědět, kam co odložit.   

Deka

Máte-li připravené všechny delikatesy, nezapomeňte na další důležitou věc, která je s piknikovým košíkem jedna ruka. Deka vytváří prostředí, kde se venkovní dýchánek odehrává. Myslete na to, aby byla dostatečně velká a bez poškození, které by poklidný piknik mohlo zbytečně narušovat. Ideální je silnější pokrývka, která zahladí nerovné povrchy.

Repelent

Nenechte se otrávit dotěrným hmyzem a buďte vždy vybaveni účinnou ochranou. V blízkosti vlhkého prostředí se výskyt sajících komáru zvyšuje, proto dbejte na výběr vhodného místa.  Nenechte si piknik znepříjemnit a chraňte se sprejovým repelentem, který hmyz rychle odradí.

Pytel na odpadky

Jelikož jde na pikniku především o konzumaci, můžete předpokládat, že budete odcházet s lehčí taškou, než jste přišli, ale opak může být pravdou. Ač se to nezdá, většinou zbyde nespočet odpadků a najednou hledáte něco, do čeho je odkládat. Nezapomeňte proto na odpadkový pytel, který po akci jistě oceníte. 


Popíjejte světově

Manhattan je bezpochyby nejznámějším whisky koktejlem na světě, který se zrodil v New Yorském Manhattanu. Tento drink výborně chutná i z whisky Johnnie Walker RED RYE FINISH. Tato blended whisky je jedinečná tím, že zrála v žitných sudech a kloubí se v ní intenzivní vůně ovoce a koření. Sladkost má drink po vermutu, říznost po zmíněné whisky. Pokud máte chuť na stylový aperitiv nebo se chystáte s přáteli uspořádat večírek, Manhattan je vhodným společníkem. Zkuste si jej umíchat! Příprava je jednoduchá a vězte, že nebudete litovat.

Na jednu porci budete potřebovat:

5cl Johnnie Walker RED RYE FINISH

2cl sladký vermut

kapka Angostura Bitters

Postup:
Do míchací sklenice vložte led a odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes sítko nalijte ideálně do skleničky a vložte třešničku na napichovátku.

S čím koktejl párovat:

Ačkoliv se může zdát, že s aromatickou whisky moc pokrmů párovat nelze, opak je pravdou. Je však důležité volit suroviny, které neodrovnají chuť a aroma nápoje. Základním pravidlem u whisky, je nekombinovat podobné charakteristiky – na kouřové whisky s uzeným lososem si opravdu nepochutnáte. Pomocným vodítkem je párovat lehké s lehkým a těžké s těžkým. Obecně lze silný nápoj kombinovat se sýry s modrou plísní, jehněčím, ovocem, nebo čokoládovým suflé. 


O průzkumu

Průzkum společnosti Stock Plzeň-Božkov byl realizován v období 6.–9.6. 2017 ve spolupráci s agenturou NMS Market Research na reprezentativním vzorku české populace ve věku 18–64 let. Průzkumu se zúčastnilo 514 osob.